elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

13 iulie 2009

Crimele familiei Borgia - Rezumatul romanului


Putine personaje istorice au castigat faima celor din familia Borigia si mai putine s-au bucurat de celebritate inca din timpul vietii.Pe cat de faimoase, pe atat de controversate au fost cei din clanul Borgia. Contemporanii i-au elogiat, i-au detestat, i-au ponegrit, i-au adulat.Posteritatea a preluat imaginea reflectata de oglinzile secolelor, deformand-o, ingrosand-o, transmitandu-ne figurile unor monstri ilustri.Romanul lui Zevaco este o fresca romantica, de un romantism desuet, in care exceptionalele fapte si intamplari ale excptionalilor Borgia incearca sa surprinda o imagine a renasterii italiene...


Aceasta familie, Borgia, este impresionanta prin felul in care mascheaza setea de putere as putea spune a mai multor oameni care traiesc si in zilele noastre. Ei ar trece peste orice piedica pentru a ajunge la stapanire. membrii acestei familii sunt cel mai bun exemplu de intriga, depravare si decadere care poate exista.

Borgia tatal este cel mai puternic din familie dar cu toate astea se teme si el la randul lui de cineva. Acea pesoana este fiul sau, Caesar care devine autoritar la randul lui. Rodrigo Borgia, tatal, este un personaj foarte controvrsat. Mai este cunoscut si sub denumirea de papa Alexandru al VI-lea. Insetat de putere el trece peste orice obstacol, atunci cand fiul sau, Francois, ii sta in calea realizarii sale, el il elimina, adica il omoara fara a-i pasa macar ca e fiul lui.
Desi este un cap al bisericii, el savarseste multe pacate, in primul rand are copii, lucru interzis cu desavarsire unui on al Domnului. A doua mare greseala o reprezinta faptul ca are copii cu mai multe femei si nu numai cu una. Iar a treia greseala pe care o infaptuieste este aceea de viol. Viola fetele si femeile care ii placeau nemaicontand ca ele nu vor mai avea o viata la fel de stralucitoare ca pana atunci.

Lucretia Borgia fiica papei este la fel de geloasa pe putere ca si tatal ei, dorind cu tot sufletul sa detina cea mai mare functie in stat alaturi de un sot pe care sa-l iubeasca, actualul fiind doar un compromis pe care l-a acceptat doar de dragul tatalui ei. LA un moment dat pune chiar la cale asasinarea celor doi borgia Caesar si Rodrigo.

Caesar Borgia este cel care il ucide in mod direct pe Francoise, desi adevaratul criminal este tatal lui. Un depravat la fel de mare ca si tatal lui, el se indragosteste si si-o doreste pe Primavere, adica Beatrix de Alma cu orice pret.

Aceasta insa nu-l poate accepta, findu-i foarte greu sa treaca cu vederea peste tot ceea ce acesti Borgia facusera de-a lungul timpului.

Maga, mama Lucretiei si a lui Caesar este cea care reuseste sa puna capat tiraniei lui Rodrigo Borgia , omorandu-l.
Isi iubeste mult copii, fapt dovedit din mila care o cuprinde cand se hotareste sa-si omoare copii.

Contesa de Alma, mama lui Beatrix era una din nenumeroasele amante ale papei. Dar din aceasta relatie rezultase un copil, aceasta era o fetita numita Rosita, care insa nu afla niciodata adevarul despre parintii ei. Pictorul Raphael, facandu-i acesteia un portret o pune in pericol, deoarece papa si-o doreste pe fata si o rapeste. Raphael era indragostit de Rosita, dar tocmai in noptea nuntii lor, cand urmau sa plece la Florenta, rosita este rapita de oamenii papei. Cu ajutorul lui Ragastens reusesc sa dea de urma ei si sa o readuca printre ei.

Cei din familia Borgia au un destin fatal in cele din urma. Setea lor de putere este stinsa de acest cavaler Ragastens, care nu numai ca i-o ia lui Caesar pe Beatrix dar il si ajuta sa se autodistruga.

Este un roman adevarat, care isi merita timpul dedicat citirii lui. Ai ceva de adaugat? Te astept!

3 comentarii:

  1. Imi place mult acest roman l-am citit si recitit de multe ori si am o intrebare romanul se bazeaza pe fapte reale?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi-a placut enorm romanul acesta. Din cate stiu eu se bazeaza pe fapte adevarate, iar Lucretia Borgia, fiica papei, este una dintre cele mai cunoscute figuri ale Renasterii.

    RăspundețiȘtergere
  3. " Crimele cam. Borgia" _ Zevaco, este o însăilare de aventuri plictisitoare, decizii stupide, enervant, o scriitură lipsită de talent, pacat de timpul pierdut cu lectura sau audierea.
    Comparați cu " Madame de Monsoreau", sau "Cei 45"_ Alexandre Dumas - (le pere)- briliant!!!

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...