elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

10 septembrie 2009

Bestia Umana - Rezumatul romanului

Acest roman este un roman tipic al societatii in care traim, dupa parerea mea. Povestea romanului este bazata pe relatia sot-sotie, unde sotul are o varsta inaintata, si datorita pozitiei sociale a avut norocul sa-si gaseasca o tanara sotie, frumoasa si cu zestre pusa la dispozitie de un protector. Pe parcursul casniciei, sotul ajunge la concluzia ca atata timp cat nu-l va parasi, sotia poate avea tot ceea ce-si doreste, chiar si un amant.
Poveste tipica atat in zilele noastre cat si in trecut, cand majoritatea casniciilor erau intemeiate astfel.

Roubaud, subsef de gara, este casatorit cu Severina Aubry, "odrasla unui gradinar mort in serviciul Grandmorinilor". Prezidentul Grandmorin avusese grija de ea dupa moartea tatalui ei, dar nu numai. Ii oferise o zestre de zece mii de franci.
Familia era fericita in felul ei. Insa aceasta fericire este zdruncinata dintr-o neadentie din partea sotiei. Un inel daruit de catre prezident il puse pe sot pe ganduri si ii dezvaluie lucruri mult prea evidente din exteriorul caminului. Faptul ca Severina era amanta prezidentului.
Intr-un moment de furie el hotareste sa-l ucida pe prezident.
Pune la cale crima folosindu-se de complicitatea nevoita a sotiei, care ii scrie un bilet prezidentului.
Crima are loc in tren. Obiectul crimei, un briceag, oferit de Severina sotului ei, desi destul de incriminatoriu este pastrat.Exact in momentul in care are loc crima cineva vede scena crimei din exteriorul trenului, acesta este mecanicul Jacques, cel care poarta rolul de bestie in roman.
Crima este descoperita, nu si criminalul. Toti il invinuiesc pe Cabuche, deoarece avusese in trecut cateva altercatii cu victima. Cazul nu poate fii elucidat datorita lipsei de dovezi.
Roubaud devine un jucator inrait si pierde multi bani. Devine nepasator fata de sotia sa, iar aceasta isi gaeste alinare in bratele mecanicului Jacques. Intre ei se consuma o frumoasa poveste de dragoste, umbrita doar de lipsa de libertate a Severinei.
Jacques suferea de o boala. Simtea nevoia de a ucide femeile care erau in preajma lui. Desi la inceputul relatiei cu Severina nu sinte nevoia asta, pe parcurs vechea boala se intoarce.
In momentul in care pun la cale uciderea sotului incornorat, Jacques nu se poate stapani si o ucide pe Severina. Reuseste sa scape.
Cand este descoperita crima de catre sotul victimei, acesta isi recunoaste crima infaptuita cu ceva timp in urma, insa nimeni nu-l crede, iar cel care va fii judecat pentru ambele crime va fi Cabuche.

3 comentarii:

  1. Nu are cum sa fie "rabla" ...e un roman clasic. Si peste inca 200 de ani va avea aceeași valoare.
    Ce roman contemporan , care sa nu fie o "rabla" ,vrei tu sa propui ..."Jocurile foamei" , "Twilight" sau ce ?!
    Ramai la FB ca e mai bine asa ! Acolo e tot ce poți tu citi și înțelege.

    RăspundețiȘtergere
  2. Spui ca "[...] Jacques, cel care poarta rolul de bestie in roman."

    Bestiile umane sunt toți, nu doar el.
    Situația lui este prezentata în tuse mai groase, dar nu trebuie sa ignoram deloc restul personajelor care sunt la fel de cinice.
    Bestii sunt cei care , datorita jocurilor politice, clasează cazul Grandmorin, acceptând crima, bestie este firește și Roubaud criminalul sau Flore , care din gelozie și egoism sacrifica atâția oameni provocând acel cumplit accident, sau cantonierul care își otrăvește zilnic și în final își omoară nevasta pentru a-i smulge moștenirea...bestii sunt fiecare dintre ei.

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...