elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

21 februarie 2011

Fata capitanului - Rezumat

Piotr Andreici, fiul lui Andrei Petrovici Griniov, este trimis de tatal lui in armata pentru a sluji patriei si totodata pentru a capata experienta de viata necesara unui barbat adevarat. Desi mama lui nascuse 9 copii el fusese singurul supravietuitor, fratii si surorile lui murinsera inca de mici.
Andrei Petrovici Griniov era un boier destul de respectat asa ca prin relatii reuseste sa gaseasca unr egiment in care sa-l trimita pe fiul sau.
Astfel, Piotr Andreici pleaca urmat de sluga sa Savelici pentru a-si implini obligatia fata de tatal sau.
Are norocul sa fie repartizat capitanului Ivan Kuzmici. Nu dupa mult timp o descopera pe fiica lui Ivan Kuzmici, Maria Ivanovna , se si indragosteste de aceasta. Hotareste sa se casatoreasca cu ea, dar tatal lui nu este de acord.
Are de gand sa se casatoreasca cu ea chiar si fara voia tatalui, insa nu mai are ocazia pentru ca Pugaciov pune la cale o rascoala si le ataca fortareata. Capitanul si sotia lui sunt ucisi cu sange rece. Fata capitanului scapa doar pentru ca isi ascunde identitatea.
Piotr este si el iertat. Acesta pleaca intr-o alta fortareata pentru a ajuta la lupta, afland insa ca Maria Ivanovna are probleme se intoarce sa o salveaza. pe drum el insa este nevoit sa se intalneasca cu niste oameni de-ai lui Pugaciov si sa dea explicatii. Cu ajutorul lui Pugaciov reusete sa o salveze pe fata, fara insa ca Pugaciov sa ii cunoasca inca identitatea fetei. Piotr o trimite pe Maria Ivanovna acasa la paritii lui pentru a fi in siguranta. Parintii lui o indragesc imediat, mai ales tatal lui, care la inceput nu fusese de acord cu nicio relatie intre cei doi, acum, datorita jertfei facuta de tatal acesteia o iubea foarte mult pe fata.
Rascoala lui Pugaciov este oprita iar cei vinovati sunt judecati. Din pacate este chemat la judecata si Piotr pentru ca fusesera vazuti impreuna. Petru a-i apara onoarea Mariei Ivanovna, Piotr isi risca libertatea si chiar viata si nu le spune nimic. In cele din urma Maria Ivanovna lii spune reginei chiar ea povestea, iar Piotr este eliberat.

3 comentarii:

  1. Frumoasa poveste :). Revolta lui Pugaciov era cumva a taranilor impotriva boierilor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, exact! Chiar despre acea revolta este vorba, dar fiind privita din perspectiva personajului, care era fiu de boier, nu este privita ca pe o revolta indreptatita. Oricum povestea este cu adevarat frumoasa. Ma bucur ca ti-a placut! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine e Pukaciov si in ce tara se intampla actiunea ???

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...