elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

16 iunie 2011

Castelul palarierului - Rezumat

Desi romanul are ca poveste de baza viata lui James Brodie, sunt convinsa ca toti cei care au citit sau vor citi acest roman au fost/vor fi interesati mai mult de povestea lui Mary, fata cea mare a lui James.
Mary Brodie o tanara adolescenta de 16 ani traieste prima ei mare iubire alaturi de Dennis, un tanar marinar, care insa nu este si pe placul tatalui ei, Asa ca cei doi isi ascund iubirea.

In ziua balciului din localitate cei doi se intalnesc in ciuda avertismentului dat de James Brodie. Seara, Dennis ii ofera iubitei sale un spectacol de neuitat ducand-o intr-un loc retras de unde cei doi privesc apusul. Vorbele frumoase, precum si promisiunile facute de Dennis o determina oarecum pe Mary sa cedeze tentatiei de a i se darui.
Dennis fiind marinar este nevoit sa plece intr-o calatorie mai lunga. In acest timp Mary isi petrece linistita timpul alaturi de familia ei, pana intr-o zi cand o suspiciune o determina sa viziteze un medic. Suspiciunea se dovedeste a fi reala, si astfel Mary afla ca peste cateva luni urmeaza sa fie mama, un lucru nu tocmai potrivit varstei ei.
La intoarcerea din calatorie, Mary ii impartaseste lui Dennis vestea, acesta ii promite ca foarte curand o va lua de sotie si o va duce in casa pe care are de gand sa o construiasca. Aceasta este o veste minunata, dar planurile par a le fi date peste cap de tatal ei, care practic ii interzice fetei orice iesire nesupravegheata din casa.
Lunile treceau, iar Mary devenea tot mai irascibila de teama de a nu-i fi descoperita sarcina.
Doar cateva zile o mai desparteau de marele moment in care Dennis urma sa isi faca aparitia la usa ei pentru a o lua definitiv din mediul acela ostil, cand intra in travaliu. De teama de a nu fi descoperita, Mary incearca sa-si suprime durerile singura.
Este descoperita insa de mama ei, care realizeaza ceea ce nu realizase timp de 8 luni de zile, faptul ca fiica ei era insarcinata.
De teama de a nu fi facuta raspunzatoare pentru nenorocirea abatuta asupra familiei, ea o da pe mainile tatalui, care o loveste si o izgoneste din casa in plina noapte si furtuna.
Singura ei speranta ramane in familia lui Dennis asa ca se hotareste sa se duca la ei, insa oboseala si durerile travaliului o rapun in mijlocul drumului. Este gasita de proprietarii unei case din apropiere si este chemat un doctor.
Acesta, desi tanar si incepator, reuseste sa o salveze pe fata, nu insa si copilul.
Iar tragedia nu se opreste aici. Dennis care in aceeasi noapte era pe mare este prins de furtuna si are loc un accident cu vasul pe care se afla, si este rapus.
Ramasa singura si dezonorata, Mary este nevoita sa-si inceapa o noua viata intr-un alt loc departe de satul natal.
Pastreaza legatura cu doctorul care ii da vesti despre familia ei.
Afacerea lui James Brodie cu palari, precum si faptul ca sotia era obosita si imbatranita, il determina sa isi gaseasca refugiu in bratele unei tinere bartmanite.
Datorita economiei excesive, sotia sa isi neglijeaza sanatatea. La intoarcerea fiului lor Matt din India, datorita unei dureri insuportabile este chemat doctorul, care odata le ingrijise chiar fiica. Acum acesta nu reuseste insa sa o salveze si pe doamna Brodie, care avea cancer de stomac intr-un stadiu foarte avansat.
Dupa moartea sotiei sale, Brodie o aduce in casa pe Nancy. Aceasta desi nu-si indeplineste rolul de gospodina asa cum o facuse sotia lui ascultatoare odinioara, nu este criticata.
Dupa ceva timp, fiul sau isi gaseste iarasi o slujba in strainatate si pleaca impreuna cu Nancy.
Ramas singur, James Brodie este nevoit sa accepte venirea lui Mary in casa. Din acest moment Brodie isi focalizeaza atentia mai mult pe fiica lui cea mica, Nessie, cu care isi doreste sa castige bursa catre o Universitate celebra si astfel sa-si recapete reputatia numelui de Brodie.
Bineinteles ca Mary nu este primita cu bratele deschise de catre tatal ei, dar asta nu o impiedica sa-si iubeasca sora si sa incerce sa o ajute. Ii cere ajutorul singurului ei prieten, doctorul care o salvase altadata de la moarte.
Acesta le ajuta pe cele doua fete trimitandu-le fructe zilnic. Intr-una dintre zile fructele ajung mai devreme si tatal afla de existenta admiratorului secret , asa cum crede el, al lui Mary.
Mary se indragosteste de doctor fara sa vrea, dar data fiind situatia nu indrazneste sa-si recunoasca sentimentele, asa ca este gata sa riste pierderea lui definitiva, deoarece el urma sa se mute din satul lor.
Desi este foarte desteapta, Nessie nu reuseste sa castige bursa. Neputand  face fata situatiei de a-si infrunta tatal, Nessie i-a decizia de a se sinucide.
Este gasita de bunica sa insa prea tarziu pentru a mai putea fi salvata. Este chemat si doctorul, insa acesta nu face altceva decat sa constate decesul.
James Brodie se intoarce acasa si isi gaseste fiica in bratele doctorului, fara sa stie ca aceasta era o imbratisare din compasiune.
Doctorul, care la randul sau era indragostit de Mary, o ia pe aceasta de langa tatal ei, lasandu-l pe acesta singur, alaturi de o mama care pare sa nu realizeaza ca nepoata ei tocmai se sinucisese.

12 comentarii:

  1. ce frumos ai povestit rezumatul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Asta pentru ca mi-a placut foarte mult romanul acesta si pentru ca are o poveste superba...

    RăspundețiȘtergere
  3. "Dennis care in aceeasi noapte era pe mare este prins de furtuna si are loc un accident cu vasul pe care se afla, si este rapus."
    ( te-am citat) Gresit . Denis se da jos de pe vas ia trenul. Afara e intradevar un uragan, o furtuna imensa. Trnul trebuie sa tranverseze un pod de fier dar din cauza vremii podul cedeaza si trenul cade in abis o data cu el si pasagerii printre care se afla si Denis. In acel moment Mary naste.
    Aici am ramas eu ci cititul :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ms pt rezumat, n-am citit cartea dat pariez ca o sa-l pacalesc pe profu de lb. romana ca am citit 587 de pagini. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am citit decât pana la 25 pag și mulțumesc pentru el

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar daca e povestit frumos are destule greseli de continut...

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...