elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

24 septembrie 2011

Calatoriile lui Guliver - Rezumat

În "Călătoriile lui Gulliver" (roman început în anul 1721 şi terminat în 1726), cu titlul complet "Călătorii în mai multe ţări îndepărtate ale lumii" ("Travels into Several Remote Nations of the World") sunt descrise aventurile naivului Dr. Lemuel Gulliver (în engleză: gullible = credul), medic şi căpitan de corabie, scrise la persoana întâia, în diverse ţări imaginare.

Partea I - Călătorie în Lilliput (A Voyage to Lilliput)

Cartea se deschide cu un scurt preambul, în care Gulliver se prezintă, cum era obiceiul în scrierile epocii, şi face o expunere a vieţii sale şi ale călătoriilor făcute până atunci. În prima călătorie, Gulliver este aruncat de valuri în stare de inconştienţă, ca singur supravieţuitor al unui naufragiu, pe ţărmul unei insule. Când îşi revine, constată că este prizonier al unei rase de oameni înalţi de cca. 15 cm, locuitori ai unor insule vecine Lilliput şi Blefuscu (alegorie la Anglia şi Franţa), divizaţi până la lupte fratricide din cauza unei îndelungate controverse de nerezolvat asupra modului cel mai nimerit de a sparge ouăle: să se înceapă de la partea mai largă sau de la cea mai ascuţită (aluzie la disputele religioase dintre anglicani şi catolici).
După ce-şi exprimă intenţiile paşnice şi jură credinţă împăratului liliputanilor, Gulliver este primit la Curte (descrisă după modelul celei a regelui George I al Angliei) şi are ocazia să observe obiceiurile şi moravurile locale. Dacă la început eroului i se par toate neobişnuite, cititorul constată foarte curând că Lilliput este de fapt o Anglie în miniatură, iar rânduielile liliputane sunt cele engleze, prezentate însă până la limita extremă a absurdităţii. Autorul ridiculizează rivalitatea dintre purtătorii de pantofi cu "tocuri înalte" şi cei cu "tocuri joase" (aluzie la partidele Whig şi Tory), intrigile de la curte, corupţia şi capriciile împăratului, mai înalt doar cu o unghie decât supuşii săi, care îşi spune cu mândrie "stăpânul universului", al cărui cap atinge cerul. Deşi îi ajută pe liliputani să-i învingă pe locuitorii din Blefuscu, blocându-le flota în port cu o singură mână, Gulliver nu este de acord ca poporul vecin să fie adus în stare de sclavie. După o serie de peripeţii, găsirea unei şalupe de dimensiuni normale îi dă posibilitatea să se întoarcă acasă.

Partea II - Călătorie în Brobdingnag (A Voyage to Brobdingnag)

În ţara uriaşilor din Brobdingnag, Gulliver face cunoştinţă cu un alt mod de viaţă. Locuitorii nu numai că sunt mai mari de statură (cca. 22 m) decât liliputanii, dar îi întrec pe aceştia şi prin puterea raţiunii. Monarhia de aici este o formă de guvernământ ideală, luminată. Regele acestei ţări este înţelept şi drept. Legile asigură libertatea şi bunăstarea cetăţenilor. Pe rege îl indignează la culme ideea de a introduce în ţară praful de puşcă, puştile şi tunurile. Descrierea războaielor din Europa îl îngrozeşte pe bunul rege din Brobdingnag.
În timpul unei călătorii pe mare, barca lui Gulliver este luată în ghiare de un vultur gigant şi apoi abandonată, fiind salvat de o corabie în trecere, şi astfel se întoarce pentru a doua oară în Anglia.

Partea III - Călătorie în Laputa... (A Voyage to Laputa, Balnibarbi, Glubdubdribb, Luggnagg and Japu)

Locuitorii din Laputa - aroganţi şi închipuiţi savanţi - nu trăiesc pe pământ, ci deasupra lui, pe o insulă zburătoare. Alegoria este transparentă: autorul descrie ştiinţa ruptă de realitate. "Învăţaţii" din academia Lagado se ocupă cu fel de fel de lucruri inutile şi absurde: un proiect privitor la extragerea razelor de soare din castraveţi, o metodă de construire a caselor începând cu acoperişul şi terminând cu temelia etc.

Partea IV - Călătorie în ţara cailor (A Voyage to the Houyhnhnms)

În această ultimă călătorie, Gulliver ajunge pe o insulă ai cărei locuitori se împart în două categorii: o parte a populaţiei este alcătuită din houyhnhnms, cai înzestraţi cu raţiune şi având capacitatea vorbirii, cealaltă parte din fiinţe yahoo, asemenea oamenilor, însă primitivi şi brutali, care - spre surprinderea cailor - mai au şi defectul de a merge pe două gambe. Yahoo-ii sunt lacomi, răutăcioşi, invidioşi, dominaţi de cele mai josnice instincte de acaparare, se ceartă şi se bat între ei pentru a strânge cât mai multe pietre strălucitore inutile, socotite preţioase. Caii, virtuoşi şi înţelepţi, trăiesc într-o comună patriarhală. Legile lor nescrise se bazează pe recunoaşterea drepturilor egale pentru toţi, ei nu pot înţelege ce este minciuna. Swift se pomeneşte în faţa unei contradicţii de nerezolvat. Sistemul patriarhal ar fi ideal, dar în el oamenii au devenit yahoo. De aici decurge pesimismul lui Swift, întunecata lui mizantropie.
Extrem de semnificativ este finalul cărţii. Gulliver se întoarce în Anglia, dar nimeni nu-i crede povestirile sale, îi fac proces pentru a-l declara nebun iresponsabil. Este salvat de un miel adus din Lilliput, care modifică decizia judecătorilor.

44 de comentarii:

  1. multumesc!!! este o povestire super super!am luat un 10. mi-a fost de ajutor!!!!!
    sper sa mai fie de ajutor si altor copii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe langa roman,rezumatul acesta nu mi se pare foarte lung dar ati avea o idee mai buna de a avea un rezumat daca ati vedea si filmul.Cautatil si o sa va faceti o parere mai buna si poate un rezumat si mai bun.

      Ștergere
    2. e prea lung draguta nul lua mai bine citeste cartea lenes tampit cat iti ia 1 ora???

      Ștergere
  2. mersi mersi sper sa iau si eu un 10:)

    RăspundețiȘtergere
  3. e bun rezumatul dar e prea lung :|

    RăspundețiȘtergere
  4. Va multumesc! Poate maine iau un 10 la lectura :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Sper sa-ti fie de folos! Bafta!

      Ștergere
    2. Am luat un 10 la lectura va multumesc mult!!
      Tinetio tot asa baieti,dar facetile putin mai scurte

      Ștergere
    3. Felicitari!!! Voi incerca sa tin cont de sfatul tau!

      Ștergere
  5. lung data viitoare sa il transformi in roman doblu...k?:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Dar a fost foarte frumos! :D vroiam sa subliniez mai multe aspecte din roman...

      Ștergere
  6. noroc ca am de facut numai un capitol..:D

    RăspundețiȘtergere
  7. e super nam cuvinte
    nu cred ca e prea lung e normal

    RăspundețiȘtergere
  8. este foarte bun si la obiect.sper sa iau un 10

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna.... Nu stiu ce m-as face fara blogul tu..tine-o tot asa!! :D
    Faceti o treba minunata!!

    RăspundețiȘtergere
  10. nu ai dc dar nu crezi ca parTea 3 e cam scurta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asta e ideea generala. Oricum partea 3 chiar e mai scurta fata de celelalte.

      Ștergere
  11. super rezumat chair daca am citit cartea am vrut sa vad si impresiile celolalti multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. mie una mi se pare foarte bun.Multumesc ca ai postat!

    RăspundețiȘtergere
  13. sa stii ca eu am citit acest rezumat pt un inceput de scoala caci,am zis ca am citit cartea in vacanta si nu am citit-o...si acum daca la scoala ma pune sa zic ce am citit in vacanta si sa fac un rezumat referitor la ce am citit... sunt pregatit sper sa fie foarte OK rezumatul!! multumesc oricum

    RăspundețiȘtergere
  14. e foarte frumos rezumatul.. cam lung dar se vede ca ai muncit la el :)

    RăspundețiȘtergere
  15. foarte frumos rezumatu sper sa iau nota 10 la el

    RăspundețiȘtergere
  16. Rezumatul e super !Sper sa iau 10 pe el .....Am vazut ca multi dintre voi ziceti ca e lung. Rezumatul acesta cand il scrii iti ia maxim 30 minute(asta daca nu scrii ca in clasa 1 cu viteza melcului )...Cartea are 330 pagini. Daca o citesti intr-o jumatate de ora si faci si rezumatul in acelaasi timp mai scurt decat acesta inseamna ca esti SUPERMAN.:)
    Ganditi- va la ce am scris eu mai sus si apoi spune-ti ca e lung !

    RăspundețiȘtergere
  17. eu tre sa fac jurnal de lectura la Gulliver asta:d si e mult frate..

    RăspundețiȘtergere
  18. E chiar genial rezumatul..si nu e lung deloc :D

    RăspundețiȘtergere
  19. E super!Oameni buni,hai sa fim seriosi,NU E DELOC LUNG!Hai sa ne gindim logic,ce profesor ne-ar da nota 10 numai pentru 3-5 enunturi cu cuvinte simple cum le vorbeau bunicii stravechi din perioada glaciara!?Asa ceva este posibil doar daca esti in clasele 1-2))Nimeni,sincer NIMENI nu ar primi nota 10 pentru un rezumat urit si fara sens(clar numai daca profesorul este cam bolnav sau sa saturat deja sa asculte multi copii).La mine pentru un rezumat inutil as primi 5,pentru ca ii este mila sa-mi puna 2 sau 3!Bafta,voi vizita de mai multe ori postarile lui DaffodilSmiles!Un sincer MULTUMESC!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru incurajare si sustinere, Valerie. Ma bucur ca sunt si oameni care imi apreciaza munca.

      Ștergere
  20. ania o fata si sal.ce faceti?imi place sa vad desenele animate pe tvri

    RăspundețiȘtergere
  21. E cam lung...dar bun :)

    RăspundețiȘtergere
  22. e foarte lung acest rezumat daca l-ai m-ai scurta ar fi perfect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, o sa-l iau in considerare la urmatorul review si o sa incerc sa-l fac mai concis. Merci de feedback!

      Ștergere
  23. imi este de fols sa iau un 10 in ultimile doua zile

    RăspundețiȘtergere
  24. superb eu am citit shi am inteles multe dar nam citit cartea ms sper ca o sa iau o nota buna

    RăspundețiȘtergere
  25. superb eu am citit shi am inteles multe dar nam citit cartea ms sper ca o sa iau o nota buna

    RăspundețiȘtergere
  26. e ste buna dar vreau mai multe informatii despre capitolul 3 ....
    pe orice site intru vad acelasi lucru ...... vreau o poveste mai pe lung... !

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...