elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

16 aprilie 2012

Radu Honga

Scriitor român de SF, născut în localitatea Craiova, pe numele său real Teodor Piţigoi.  Studii liceale, terminate în 1972. Lucrează ca muncitor, fiind unul dintre puţinii creatori din fandomul perioadei 70 – 90, care nu are studii superioare. Pseudonimul Radu Honga îi este dat de scriitorul Adrian Rogoz, cu ocazia primei Consfătuiri SF din BucureşMembru fondator (alături de Alexandru Mironov, Ion Ilie Iosif, Marius Ghergu şi Titus Filipaş) al cenaclului craiovean de literatură SF Henri Coandă .

Debutează în anul 1972, în Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice, cu povestirea Ghinionistul. Fidel actului de creaţie craiovean, publică de-a lungul anilor în cele tei fanzine Omicron şi în antologiile editate de acesta – Întîmplări din veacul XXI,Alte întîmplări din veacul XXI,O antologie a literaturii de anticipaţie româneşti, precum şi în Avertisment pentru liniştea planetei; publică, de asemenea, în Almanahul Anticipaţia.
RADU HONGA este creatorul unei proze umoristice de facturănaivă (apropierea de pictorii naivi ai sfîrşitului de secol XIX nu este chiar forţată, d.p.d.v. stilistic), în cea mai importantă parte a textelor sale, centrate pe urmărirea aventurilor astronautului Theodore. Scrise aproape în mod exclusiv pentru lectura în cenaclu, ele prezintă o pregnantă trăsătură de oralitate, iar umorul derivă din îngroşarea detaliilor hazlii şi aglomerarea de elemente care, luate fiecare în parte, nu au proprietatea de a crea umor, dar împreună formează ceea ce în filmele mute ale epocii de aur a cinematografiei purta numele de gaguri. Există, la o privire atentă, o anumită absenţă a construcţiei epice, dar autorul reuşeşte să o depăşească, mutînd accentul pe poanta finală, găsind astfel soluţii umoristice la problemele inerente ale conceperii unui text. Găselniţa aceasta constructivă se bazează pe crearea unor texte de mici dimensiuni, folosite chiar şi atunci cînd Radu Honga îşi încearcă pana în textele lungi, percepute, în fapt, ca o sumă de texte scurte.
Cele mai importante proze ale lui Radu Honga sînt strînse între paginile volumului Aventurile lui Theodore (1985) şi sînt structurate în jurul personajului Theodore, astronaut bătrîn, care, odată retras la binemeritata pensie, întîmpină tot felul de dificultăţi (hazlii) de readaptare la viaţa pămînteană a secolului XXI. D.p.d.v. epic, Radu Honga este pentru prima şi singura dată interesat de realizarea unui portret: există multă simpatie, dar şi un fel de autoironie, în figura bătrînului cosmonaut Theodore, care seamănă, pînă la un punct, cu aceea a autorului însuşi.

5 comentarii:

  1. interesant....bine ai revenit . atrecut ceva timp de cand nu ai mai fost pe aici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, a trecut ceva timp, nu mi-am mai facut timp pentru blog, dar am revenit. Si mie imi era dor de scris pe blog... :) Nu ma asteptam sa-mi simta cineva lipsa. Merci! :*

      Ștergere
  2. Ma bucur ca încă se mai scrie despre tatăl meu...vă mulţumesc celor care nu l-au uitat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca mi-a fost recomandata cartea dumnealui! Va multumesc pentru vizita pe blog.

      Ștergere
  3. acum mai multi ani am citit cartea impreuna cu doi prieteni, am pasat-o intre noi.. dupa care numai glume cu George, Balthazar sau robotul cleptoman faceam:))

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...