elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

5 octombrie 2010

Numele trandafirului - Rezumat

Actiunea are loc intr-o manastire italiana in anul 1327. Calugarul franciscan William de Baskerville Ajunge in aceasta manastire, in care tocmai se comisese o crima. El este insotit de Adso din Melk, numit astfel dupa numele manastirii benedictine Stift Melk. Intreaga carte este scrisa din perspectiva tanarului Adso.
Evenimentele se precipita,intr-ucat alti calugari sunt ucisi in mod misterios. Au loc astfel 4 crime in 5 zile.
William incearca sa descopere misterul evenimentelor. Toti cei pe care ii banuieste ca fiind vinovati, sfarsesc prin a fi ucisi. Impreuna cu tanarul Adso, William studiaza o biblioteca medievala labirintica.De fapt toate evenimentele cartii se desfasoara in aceasta biblioteca sau in jurul ei. Undeva, ascunsa, se afla o carte pentru care merita sa ucizi.
Cei doi calugari vor fi fata in fata cu Inchizitia, al carei membru fusese William in trecut. Lucrurile se cmplica odata cu prezentarea abatiei, a obiceiurilor si traditiilor ei. Regulile calugarilor par cel putin absurde.
Cu ajutorul logicii, William reuseste in celedin urma sa descoperemisterul crimelor dela manastire, dar nu reuseste sa previna nici una dintre ele. Tanarul Adso va sfarsi tragic.
In roman sunt exemplificate metodelefolosite in secolul al 14-lea pentru a se investiga o crima. William refuza sa accepte ca motiv al crimelor simplaposedare demonica, in ciuda faptului ca demonologia servea adesea ca explicatie. Calugarii considerau ca traiau ultimele zile dinaintea venirii lui Anticrist. William reuseste sa dovedeasca ca cei vinovati de crime sunt oamnei, nu spirite, dar simpla folosire a logicii nu este de ajuns. Un rol foarte important il ocupa cntextul evenimentelor. Multe interpretari si surse erau controversate in cadrul dezbaterii politico-religioase medievale.
Cartea prezinta faptece se petrec in cadrul manastirii, care insa sunt cu mult mai oribile faptelor oamenilor obisnuiti: crime,minciuni,furt, inselaciune, manipulare, pofta de putere.

3 comentarii:

  1. Cum Doamne iarta-ma ai facut rezumat de 20 de randuri dintr-o carte de 570 de pagini?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot la fel cum il poti face si in 25 de cuvinte :)
      Un rezumat nu va cuprinde niciodata amanunte.. si intotdeauna va fi intr-o masura sau alta subiectiv. Cel care face rezumatul va scoate in evidenta amanuntele care l-au impresionat pe el.

      Ștergere
  2. Dar de ce sfarseste tanarul Adso tragic? Ca doar el moare multi ani mai tarziu, batran fiind, de moarte buna.
    Cartea lui Eco mai are si o multime de alte fatete care nu pot fi cuprinse ntr-o recenzie atat de scurta. Oricum, William este rugat initial sa analizeze moartea suspecta a lui Adelmo care se dovedeste ca a fost o sinucidere si nu o crima.
    Carte e nemaipomenita si merita citita!

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...