elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

16 aprilie 2010

Cel mai iubit dintre pamanteni vol I - Rezumatul romanului

La inceputul romanului aflam ca personajul principal al romanului este in inchisoare, si asteapta condamnarea la moarte. Se sfatuieste un vechi prieten care fusese avocat, si hotaraste sa scrie tot ce s-a intamplat. Personajul se gandeste atunci la viata de afara. Isi aminteste trecutul, astfel aflam ca tatal lui fusese monteur de avioane si ca afara avea si o fetita. In adolescenta fusese mai neastamparat, si adeseori primea pedepse din partea parintilor, iar fetele il evitau.
De multe ori avusese probleme la scoala si primise mustrari de la director si preotul Dobre pentru ca nu credea in existenta lui Dumnezeu. Isi aminteste de mama lui care acum era moarta. Mama lui fusese o femeie foarte credincioasa si fidela, care il iubea foarte mult. Tatal sau nu a respectat-o prea mult insa si a inselat-o cu propria ei sora. In tinerete, era putin mai departat si ceilalti tineri il evitau. Odata s-a indragostit de o fata, pe nume Paula. Un an intreg a umblat dupa ea, dar ea nu i-a raspuns avansurilor lui, asa ca in cele din urma el a renuntat. Dupa aceea s-a imprietenit cu niste baieti din clasa a opta. Mergeau impreuna la un local de petreceri numit "Mama Ranitilor". La masa a cunoscut-o domnisoara Nineta Romulus, din clasa a sasea. Aceasta a fost prima iubire a lui Petrini. Nineta nu mai era eleva, traia din economiile bunicii sale, ea provenea dintr-o familie foarte instarita. Petrini petrecea multe seri cu ea, dar ceva nu mergea. Dragostea lor era simpla, Nineta avea „sufletul ca un izvor”,insa nu-l iubea asa cum credea Petrini. Ea avusese si alte legaturi cu alti barbati, la 14 ani chiar fusesse exmatriculata caci se incurcase cu un profesor. Petrini i-a spus ca anul urmator urma sa ajunga student la filozofie, caci ii placea aceasta materie si se va casatori cu ea, dar ea ramasese indiferenta la spusele acestuia. Era o iubire ocazionala pentru Nineta. Intr-o zi au plecat amandoi la plimbare, pentru ca el nu a vrut sa mearga pe strada pe care ea o alesese, l-a parasit. Cu toate ca o cautase dupa aceea, nu a mai gasit-o. Parintii au aflat ca nu la ceaiuri si-a petrecut fiul lor timpul, ci cu o prostituata. Tatal s-a suparat foarte rau. In timpul acesta mama sa plangea, iar Petrini ii vorbea, zicand ca nu a pacatuit ca a iubit, si ca mama lui nu si-a iubit sotul ci doar a vrut sa se marite.
Dupa ce a luat bac-ul, a intrat la Facultatea de Litere si Flisofie, dar pe Nineta nu a mai intalnit-o niciodata. Ea plecase la Beius, s-a casatorit cu 2 barbati, si nu in ultimul rand si-a parasit si copiii. Intr-o perioada se vorbea ca ar fi redactoare la un ziar, unde i se pieduse si urma.
O fata de la universitate, care semana cu o caprioara, de o frumusete deosebita, careia el ii zisese tot Caprioara, il privea insistent si ii spusese ca e un barbat bine, nu urat cum credea el insusi despre el. Apoi s-a indragostit de ea. Fata nu stia materie, dar trecea la examene datorita frumusetii sale. Petrini ii propune sa se casatoreasca. In vacanta, ea pleca la tara, la parinti iar la intoarcerea la facultate dispare. Anchetatorul venit de la Bucuresti l-a chestionat pe Petrini, care nu a spus adevarul, a declarat doar ca a primit o scrisoare de la ea prin care ea spuse ca intre ei totul s-a terminat si ca era plecata la tara. Cat timp a fost la tara, Caprioara l-a inselat cu un medicinist. Petrini s-a dus la facultate s-o intalneasca, si a observat instrainarea. Inca o data a fost lovit, iubea si nu a fost iubit. L-a cunoscut pe doctor la un pahar de coniac si i s-a parut simpatic. Il durea ruptura de Caprioara, dar a inceput sa uite. Intr-o zi Caprioara l-a cautat la scoala si i-a spus ca si-a dat seama ca doar pe el il iubea, si ca l-a parasit pe chirurg. Petrini si-a dat seama ca doctorul o parasise de fapt. O primise din nou in viata lui, o iubea foarte mult. Se muta impreuna, dar el observa ca ea este schimbata si cam nelinistita. In cele din urma i-a spus adevarul si anume faptul ca ramasese insarcinata cu doctorul. Au fost la un bal si apoi Caprioara s-a hotarat sa faca avort.Au vorbit cu doctorul A. Au fost refuzati si a trebuit sa mearga la doctorul B., care pentru o suma mare de bani acceptase. Numai ca fata a murit, doctorul fiind beat iar sarcina inaintata. Au fost implicati in aceasta crima doctorul A. si C., director al unui spital. Doctorul B. A incercat sa se sinucida, dar nu a reusi si a fost acuzat de crima, primind cativa ani de inchisoare. Petrini a dezvaluit totul acnhetatorului din Bucuresti. El se simtise vinovat pentru aceasta fapta, pentru ca el a propus fetei sa faca avortul. L-a mai vazut o data pe chirurg care aproape ca nu l-a bagat in seama. Era de inteles faptul ca amandoi erau vinovati moral pentru cele intamplate. Exact in anul in care se termina razboiul, lui Petrini i se ceru sa se prezinte la Bucuresti pentru o scoala de ofiteri de artilerie. Cu toate ca cel de-al doilea Razboi Mondial fusese cumplit, aducand rani grave, boli, secete, acest lucru nu l-a marcat pe Petrini. Inainte de a fi incorporat, si-a cunoscut viitoarea sotie. Petrini s-a imprietenit cu un coleg de-al sau, cu profesorul de limba si literatura romana, Petrica Nicolau, care scosese un volum de versuri. Petrini i-a vazut sotia, i-a remarcat picioarele. Sotii nu s-au salutat cand s-au intalnit si dupa felul cum vorbea Petrica despre ea, Petrini si-a dat seama ca ceva nu mergea bine in casnicia lor.
Petrica era de regula pesimist, tocmai din cauza sotiei lui. Aceasta ii imprumutase din carti, camasi, pantaloni, lemne, prietenilor, nu facea mancare, doar statea intr-un fotoliu si citea reviste de arhitectura(caci era arhitecta). Aceste lucruri il deranjau pe Petrica.
Petrini a fost invitat de familia Nicolau la masa. A fost impresionat de bogatia casei, o adevarata maiestuozitate. Matilda a intarziat, cand totusi a sosit, Petrica s-a inmuiat, nu mai era revoltat, iar Petrini era de-a dreptul fascinat de Matilda, si nu de biblioteca imensa a lui Petrica.
Au purtat o disutie interesanta si intelectuala, in care a intervenit Matilda, si doar pentru a-l supara pe Petrica. La plecare, Matilda l-a intrebat pe Petrini unde locuieste pentru a-l vizita, dar el nu ii spusese.
Petrini a incercat sa-l convinga pe prietenul sau sa divorteze. Aflam ca Matilda este rusoaica, iar apartamentul in care locuia era al ei, caci i-l cumparase primul sot al ei, un profesor universitar evreu.
Petrini s-a dus la ei in vizita. A asistat la o cearta grozava dintre cei doi soti, in urma careia, Petrica era sigur ca se va desparti de ea.
Petrini a plecat la scoala de artilerie, unde a fost chemat, si a corespondat prin scrisori cu Matilda. In cele din urma Petrini s-a indragostit de Matilda, drept dovada stateau scrisorile trimise in care ii cerea sa divorteze. Numai ca Petrica se intoarse acasa si i-a spus ca a descoperit scrisorile de la Petrini. Dupa ce s-a intors Petrini din armata, intr-o duminica au plecat in excursie prin padure, unde Petrica i-a urmarit. Atunci a avut loc prima cearta intre cei doi. Matilda si Petrini s-au casatorit peste 2 ani, cand a reusit sa divorteze de Petrica, si in toamna anului 1948, Petrini s-a mutat in apartamentul cel luxos.
Ea intra in partidul comunist si Petrini devine asistent universitar la catedra de filosofie si litere.
Incep neintelegerile in cuplul Matilda - Victor.
Nu mai ieseau aproape niciunde impreuna. Uneori era nepasatoare in dragoste, alteori era prea sufocanta. Petrini se saturase sa o tot analizeze si sa-i urmareasca starile prin care trecea.
Intr-o zi, Petrini se pomeni la facultate cu dentistul Vaintrub, care devenea noul decan. Seful de catedra, un mare poet, a fost dat afara din acest post pentru ca a spus ce nu trebuia. Petrini a vrut sa-l viziteze.
Petrini se duse totusi sa discute cu fostul sef de catedra, au discutat indelung si i-a cerut aceastuia sa se intoarca inapoi la catedra. Nu de el depindea acest lucru.
Intr-una dintre seri Petrini nu s-a mai bucurat de aceeasi caltura cu care era obisnuit sa fie primit de catre Matilda si suparat cum era a mers in biblioteca sa-si ia caietele, in care isi nota lucrarile, ideile, si a gasit usa de la birou cu lacatul spart si caietele rasfoite. S-a infuriat si a plesnit-o pe Matilda, dupa care i-a reprosat ca mariajul ei cu Petrica nu a mers din cauza ei, caci ea se comporta la fel si cu fostul ei sot. Ea a inceput sa planga si i-a spus ca a asteptat toata seara sa-i spuna vestea ca va astepta un copil de la el.
Ea i-a explicat faptul ca o deranja ca el se ascundea de ea, inchizand caietele. El io invinovatise pe ea, caci dupa casatorie se schimbase radical, nu-l mai suna la facultate, nu-l astepta zambind, se culca devreme, nu mai comunicau, nu se mai plimbau impreuna.
Intre timp il cunoaste pe Stefan Pop(Ciceo), care devenise judecator.
Pe Stefan l-a cunoscut intr-un parc. Era de-o varsta cu Petrini si tocmai demisionase din functia de judecator, fiind in prezent, avocat. Ii povestise lui Petrini cazurile pe care le-a avut, ultimul fiind pentru el finalul carierei de judecator. O femeie declarase ca fusese violata de 2 indivizi, rapita cu forta, numai ca soferul taxiului si chelnerul nu nu au declarat asa ceva, fiind clar ca era un caz de prostitutie. Judecatorul a primit un telefon sinistru in care i se cere sa-i acuze pe cei 2 indivizi la cativa ani de inchisoare. Cum Stefan nu se lasase intimidat, i se luase cazul. Nu putea suporta nedreptatea, caci cei 2 tipi si chiar si soferul taxiului au fost condamnati. Devenind avocat, l-a ajutat pe soferul taxiului, si a reusit sa-i micsoreze pedeapsa de la 5 ani la 2 ani de inchisoare. Petreceau impreuna sambetele acasa la Stefan, urmareau serialul Sfantul cu Simon Templar. Beau vin si mancau sanvisuri(el si cu Petrini).
Se revine la prezent, adica in celula lui Petrini, care-si scrie memoriile. Vine Ciceo la el, ii aduce de mancare si un flacon(probabil otrava). Daca va fi condamnat la 20 de ani de inchisoare, Petrini nu mai vroia sa traiasca. De fapt singurul lucru pe care-l mai doreste e sa-si termine cartea. L-a intrebat pe Ciceo de Matilda, acesta i-a spus ca mai bine nu ar sti.
Se revine in trecut, la povestirea lui Petrini. Cu toate ca Matilda ii ceruse sa plece, Petrini refuza. Se instrainasera complet. Petrini nu putea uita cei doi ani petrecuti impreuna, inainte de a se casatori cu ea. Iubirea lor trecea prin mai multe ipostaze, dar numai Matilda se schimba, el era la fel.
Petrini a incercat sa se apropie de ea, ii spusese ca o iubeste, dar ea l-a facut mincinos. Petrini nu-si intelegea sotia, nu stia cum sa se comporte, singurul lucru de care era sigur e ca o iubea la disperare.
S-a realizat reforma invatamantului, multi oameni au fost dati afara din facultate, Petrini si Ion Micu au ramas. Petrini l-a cunoscut in aceasta perioada pe Ben Alexandrescu, un nou coleg marxsist, care i-a propus sa intre in partid.
Cum intr-o zi Petrini a intarziat la masa, fiind cu Micu, Matilda se simti neglijata si i-a propus sotului ei sa-l invite pe Micu la masa, impreuna cu sotia lui Clara. Acestia au venit, iar Petrini a fost impresionat de acest cuplu care arata atat de clar ca se iubeau. Matilda a discutat cu Micu despre feminitate, despre revolutionarea femei. Oricum, vizita a fost penibila de-a dreptul.
Dupa plecarea musafirilor, Matilda a inteles foarte bine ca nu a fost agreata de ei, si a devenit geloasa pe Clara. Apoi i-a spus lui Petrini ca Petrica era foarte bolnav, i se agravase boala Parkinson, pe care el o avea inca de pe vremea cand erau impreuna. Petrini s-a dus sa-l viziteze, dar nu a iesit mare lucru din aceasta vizita.
Petrini avea atat de multa nevoie de dragostea ei, cauta sa fie aproape de ea, pana cand schimba tactica. Devenea nepasatormse gandea ca dupa ce va naste o va pedepsi el. Ea il ura, sau cel putin asa credea el. in luna a opta, ea a vrut sa plece, si-a facut bagajele, dar furios, Petrini i-a imprastiat hainele si nu a lasat-o sa plece.
Matilda a nascut o fetita pe care au numit-o Silvia, dupa mama lui Petrini. Sotia i-a povestit tot ce s-a intamplat la spital, caci fusese acolo 2 saptamani. Isi iubea fetita foarte mult si-l alunga pe Petrini de langa ea.
La botez au invitat familia Matildei, colegii ei, Ion Micu cu Clara, Beni Alexandrescu, doctorul Vaintrub si ginecologul Salantiu, cel care o asistase pe Matilda la nastere. Bineinteles ca Matilda statea de o parte cu familia ei, fapt ce l-a deranjat la culme pe Petrini care se retrase cu prietenii in biblioteca.
Doar mama lui a inteles ca baiatul ei nu era fericit. Chiar i-a spus lui Petrini ca a mai slabit si ca nu mai era asa de fericit. Dar el o linistea. In bilbioteca, prietenii sai au vorbit de o alta reforma de invatamant si acest lucru l-a cam speriat pe Petrini, in rest totul era normal, sarbatoarea a continuat nestingherita.
Petrini l-a condus pe Micu. La intoarcere, de fata cu rudele, Matilda i-a facut scandal monstru. S-au batut, ea cu o ura nempsurata incepuse sa zica celor prezenti cum era sotul ei, ce iubite si cate a avut, ca nu stie cum sa se poarte cu rudele ei, ca i-a spus ca va omori copilul. Dupa ce se linisti, rudele au plecat, iar mama ii spuse lui Petrini sa se desparta de femeia asta, caci ii facea doar rau casnicia. E adevarat ca si el o stia, era cert ca el nu a mai putut sa o ierte pentru scena prestata. Avea in gand si o termine cu ea.
Petrini a fost luat de 3 ofiteri, arestat chiar in propria lui casa. A fost dus la securitate si i s-a cerut sa scrie tot ce stia despre organizatia „Sulamanele Negre”, care dupa eliberarea Ardealului, omorau si faceau singuri dreptate. Petrini nu intelegea pana nu i s-a aratat o scrisoare pe care trebuia sa o primeasca de la un fost coleg de studentie, Iustin Comanescu, care a fost implicat in operatiunile bandei respective. El isi termina scrisoarea cu formula: „asteptam ordonantele dumneavoastra”, ofiterul intelegand ca Iustin ii asteapta ordinele lui Petrini. Petrini a insistat sa vorbeasca cu un general de nationalitate romana, si i-a explicat ca „ordonante” nu insemnau ordine. Insa fara niciun rezultat pentru ca a fost inchis.

6 comentarii:

  1. Ai anumite greseli..
    Cum ar fi: preotul Dobre( nu Dohe) ..sau organizatia "Sumanele negre"( si nu 'salamandrele' :)) )

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, intr-adevar s-au strecurat greseli. Doar am colectat rezumatul si nu i-am facut un review cum trebuia. O sa-l revizuiesc. Merci pentru corectare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si ea era arhitect,pentru ca arhitecta nu exista ,unele cuvinte nu accepta feminin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi amintesc despre genul acesta de substantive. Insa conform Dicționarului explicativ al limbii romane este acceptata si forma de feminin in cazul acestuia (ARHITÉCT, -Ă, arhitecți, -te, s.m. și f. Specialist în arhitectură. – Din fr. architecte, lat. architectus.).

      Ștergere
  4. Imi place! Insa fi mai atent la greseli! Dar in total e bine!

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...