21 ianuarie 2011

Neamul Soimarestilor - Rezumat

Stefan Tomsa a castigat razbunandu-se pe boieri si omorand foarte multi dintre ei . In timpul luptei , Tudor Soimarul se imprieteneste cu hanul tatarilor Cantemir-bei caruia ii salvase viata .

Impreuna cu acesta si cu boierul Barneva , Tudor pleca spre locurile natale pe care nu le vazuse din copilarie . Pe drum , il intalnira pe boierul Stroie Orheianul , care se plangea. Cazacii ii furasera fata. Cei trei prieteni ajutati de slujitorii lor , dadura de urma talharilor si o salvara pe frumoasa Magda , iar Tudor se indragosti de ea .


Cand Tudor intra in satul stramosilor lui , la Soimaresti incepu sa recunoasca biserica Tintirimul si casa in care s-a nascut .Era o zi de duminica si lumea se stransese la biserica . Batranul satului il intreba pe cine cauta , iar osteanul spuse ca se numeste Tudor Soimarul .Oamenii murmura cu neincredere pentru ca se cunosteau toti si nu stiau de unul ca el . Deodata insa , veni un batran marunt si il recunoscu ca fiind feciorul lui Ionasu si nepotul sau .


Batranul Mihu il duse dinaintea unei cruci de piatra spunandu-i ca acolo este tatal sau ce a fost ucis de Stroie Orheanul cu buzduganul . Tudor mai afla ca le luase pamantul tuturor razesilor .

Stroie Orheanul fugi in Polonia temandu-se de mania lui Tomsa . Tanarul ostean impreuna cu batranul Mihu si cu preotul satului pregatira actele vechi de stapanire a pamantului si plecara la domnie pentru ca Voda Tomsa sa judece cu dreptate al cui este pamantul stapanit de boier Orheianul .

Domnul si boierii cei vechi ai sfatului dadura dreptate razesilor si hotarara ca acestia sa-si ia ocina inapoi . Dupa cativa ani , boierii nemultumiti de domnia lui Tomsa isi adunara oasta hotarand sa-l alunge de pe tron . Printre ei se afla si omul de incredere al lui Voda , Nicorita Armasul .

Boierul Barnova , credincios domnului il anunta in graba pe Tudor Soimarul si acesta ii veni in ajutor lui Tomsa aducand doua mii de calareti care ii invisera si ii prinsera pe boierii tradatori .

Domnitorul se razbuna taindu-le capetele , dar pe Nicorita Armasul il lasa in viata scotandu-i ochii . Dupa un timp familia Movilestilor intra iarasi in tara cu oaste poloneza , iar Tomsa nu putu sa-i tina piept fiind ajutat numai de razesii credinciosi de la Orhei .

Domnul fugi catre turci , iar Tudor Soimaru se retrase cu vitejii sai catre casa fiind si ranit . Odata cu oastea leseasaca veni in Moldova boierul Stroie Orheianu , care voia sa-si recapete pamanturile pe care Tomsa Voda le inapoiase razesilor din Soimaresti .

Boierul veni cu cateva sute de mazuri poloni si le ceru oamenilor din sat sa-i dea lui toate pamanturile lor . Batranii ramasera inmarmuriti iar femeile au inceput a plange . Soimarul iesi in fata si striga :”Boierule , ai gresit ca ai venit in vizuina lupului , ti-a venit ceasul pedepsei si te voi aseza cu pieptul pe mormantul pamantului mei pe care tu l-ai ucis cu buzduganul lui Aron .”

Osteanul trase sabia si lovi in crestet pe Orheianu tragandu-l apoi de barba langa piatra de mormant al tatalui sau . Impreuna cu calarimea sa izbira pe mazuri si-I taiara pana ce ii aruncara in iazul Rautului .

Se oprira apoi la curtea boiereasca de la Murgeni si-I dadura foc , apoi o daramara , si-o imprastiara in patru parti .Si pana luni la amiaza au arat cu plugurile , asemanandu-l cu pamantul .

17 comentarii:

 1. Mi-a placut foarte intelegator

  RăspundeţiȘtergere
 2. bunicel... cateva greseli de gramatica dar binisor.../

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca cineva ar trebui sa le rezolve

   Ștergere
 3. ms mi-a fost de mare ajutor chiar daca a avut cateva greseli a fost foarte bun

  RăspundeţiȘtergere
 4. Dar cine nu stia perfect in limba romana unde stia ca unde sunt greserile? exp:eu

  RăspundeţiȘtergere
 5. Răspunsuri
  1. 36
   aici gasesti o varianta pdf a cartii: http://www.uploady.com/#!/download/7URkgbgEMcn/9Hn62klMpLavJPGs

   Ștergere
 6. multumesc celui care a efectuat acest rezumat
  astfel ne usurati cu mult temele...........dar in acest rezumat intra toate capitolele?.....astept raspuns...........

  RăspundeţiȘtergere
 7. Multumesc mult celui care a efectuat acest rezumat
  astfel usurati cu mult temele .......dar rezumatul cuprinde toate capitolele ?........astept raspuns...........

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, nu este facut un rezumat pe capitole, daca la asta te referi.

   Ștergere
  2. se intreaba daca cuprinde toata cartea povesita

   Ștergere
 8. Ştii poate un fragment din carte care te face sa vrei sa citeşti cartea?
  Răspuns repede te rog mult de tot.

  RăspundeţiȘtergere
 9. Bravo DaffodilSmiles! Chiar e un rezumat bun! Maine plec cu tema facuta! ( ne-a dat sa invatam rezumatul)

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! E ok sa te mai inspiri si din ideile altora, dar e super sa ai propriile-ti idei si impresii legate de o anumita carte ;)

   Ștergere
 10. Este povestita toata povestea ?

  RăspundeţiȘtergere
 11. sigur toate rezumatele de la tine sunt bune?

  RăspundeţiȘtergere
 12. cu oaste poloneza sau cu oastea poloneza ?

  RăspundeţiȘtergere