elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

21 noiembrie 2010

Harry Potter si piatra filozofala - Doua cuvinte despre autor

Joanne „Jo“ Murray, numele la naştere Rowling, (născută la Chipping Sodbury, în South Gloucestershire, lângă Bristol, Anglia, la 31 iulie 1965) este o profesoară de limbi şi scriitoare de renume internaţional, cel mai bine cunoscută pentru crearea personajului literar Harry James Potter, respectiv pentru seria omonimă de şapte romane, Harry Potter, apărută între 1997 şi 2007.

Joanne Rowling a studiat limba şi literatura franceză la Universitatea Exeter şi apoi la Paris, predând ulterior limba franceză, respectiv limba engleză, în Portugalia, ca limbă strâină, pentru vorbitorii de alte limbi (aşa numita în limba engleză, ESOL, English to Speakers of Other Languages). A lucrat iniţial în Londra, în cadrul companiei Amnesty International şi a predat franceza.
Plecând să predea engleza ca limbă secundară în Portugalia, l-a întâlnit pe Jorge Arantes, un jurnalist de televiziune. Mai târziu, în 1992, cei doi se vor căsători. În 1993 Joanne o va naşte pe Jessica, dar fiind într-o relaţie tensionată, cei doi se vor separa. iar ulterior Joanne va divorţa pentru a se reîntoarce în Regatul Unit, la Edinburgh, capitala Scoţiei.

Ideea personajului, respectiv a seriei, i-a venit autoarei într-un tren de navetă, mergând spre casă. În amintirea mamei sale,ea l-a creat pe Harry Potter ca un personaj orfan de ambii părinţi, aşa cum, de altfel, sunt mai toţi eroii de film, desene animate sau benzi desenate.
Deşi un prim editor i-a refuzat cartea, Rowling a insistat şi găsit un al doilea, gata să rişte bani pentru un scriitor debutant cum era ea în acel moment. A avut o idee inspirată, căci seria de şapte romane a avut un succes uriaş, declanşând o adevărată manie Harry Potter. La aceasta au contribuit şi cele cinci filme realizate la Hollywood, ecranizări ale primelor cinci volume.
Pe 26 decembrie 2001, s-a recasatorit cu doctorul Neil Murray într-o ceremonie privată la casa sa din satul Perthshire. La 23 martie 2003, Joanne a adus pe lume al doilea copil al său, un băiat pe nume David Gordon Rowling Murray.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...