elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

11 iunie 2014

Aventurile lui Lyderic - Rezumat

Romanul a fost publicat de Alexandre Dumas in 1841. Este populat de regi si regine printi si printese, dar si de fiinte supranaturale. Din punctul acesta de vedere aduce putin a basm.
Ascuns intr-un tufis de catre mama care alege sa-l lase in voia lui Dumnezeu si sa-si urmeze sotul ranit si luat prizonier, Lyderic, supravietuieste cu ajutorul unei caprioare care gasindu-l in tufis il alapteaza. Dupa cateva zile este gasit de un pustinic care locuia in padurea aceea. Este crescut de acesta, invatat sa citeasca dupa Biblie, si cu frica lui Dumnezeu, Lyderic ajunge un voinic vanjos. Din pacate batranul pustnic este rapus de boala batranetei, iar Lyderic este nevoit sa plece la voia intamplarii in cautarea adevaratilor parinti.
In felul acesta el da de un atelier de mestesugari unde cere o slujba contra unei sabii pe care urmeaza sa si-o faureasca singur, careia ulterior ii va da numele de Balmung. Felul in care faurea el insa armurile, era unl deosebit asa ca mesterul de teama ca ii va fura meseria si clientela incearca sa scape de el, trimitandu-l intr-o padure sa procure carbuni. Ceea ce nu stia Lyderic era insa ca acea padure era sub stapaniera unui dragon. Este instiinta de catre acest lucru de Peters, unul dintre mestesugari, insa curajos din fire, Lyderic nu da inapoi.
Reuseste sa-l ucida pe dragon, spalandu-se in sangele acestuia, devenind astfel mai puternic, un strat de solzi acoperindu-i intreaga piele. Un singur loc ramane insa vulnerabil, umarul stang unde o frunza ii acoperise pielea.
Pleaca insotit de Peters de la mester si intamplator isi gaseste mama. Singuratatea il ajunge si afland de frumusetea unei printese hotaraste sa plece sa ii ceara/castige mana. Trecand printr-o serie de aventuri reuseste sa cucereasca inima fetei, dar ca o ultima doleanta venita din partea fratelui viitoarei lui sotii, pleaca impreuna cu acesta sa o peteasca pe printesa adormita pe care fratele viitoarei lui sotii si-o dorea de sotie.
Aceasta insa se indragosteste de Lyderic. Cu ajutorul unui coif care-l facea invizibil, Lyderic castiga toate probele in numele lui Gunther, pe care le pusese printesa Brunehilde in joc pentru a accepta casatoria ei cu printul Gunther. Aceasta recunoaste infrangere si se casatoreste cu Gunther, insa este vizibil geloasa pe Chrimhilde, sora lui Gunther.
Lyderic cu sotia sa pleaca impreuna in tinuturile Flandrei insa este chemat de catre fratele sotiei sale sa-l ajute intr-un razboi. Insa de fapt se dovedeste a fii un complot pus la cap de catre Gunther, care este indus in eroare de catre sotia sa si prins in mreajele geloziei pune la cale asasinatul acestuia.

Un comentariu:

Cele mai populare postari din ultima saptamana...