elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

20 ianuarie 2017

Oscar si Tanti Roz - Rezumat

 
Oscar si Tanti Roz nu este o carte obisnuita despre alegeri in viata.

Asta pentru ca Oscar nu alege ca la zece ani sa aiba cancer, asa cum nu alege nici ca, 70 de ani mai tarziu, sotia lui, careia eu ii spun cu drag “Ingerasul Albastru”, sa il paraseasca cu lacrimi in ochi. Oscar nu alege sa traiasca 120 de ani si nici sa creada in Dumnezeu.
Oscar alege doar sa se bucure de viata. Sa o traiasca din plin si sa priveasca lumea in fiecare zi de parca ar privi-o pentru prima data.
Oscar si Tanti Roz este, de fapt, o carte despre Tanti Roz, ingerul care ii este alaturi lui Oscar toata viata, si care face o alegere imposibila pentru cei mai multi oameni.
(descrierea de pe Bookster)
Tanti Roz este una dintre asistentele-volutare care ofera sprijinul copiilor bolnavi intr-un spital.
Oscar este bolnav de cancer si afla ca ultima operatie nu a reusit asa cum sperau doctorul si parintii sai. Din pacate el este condamnat sa moara. O stie si el, si este parca suparat pe parintii lui ca nu vor sa inteleaga sa nu se mai comporte cu el ca si cum ar fi doar un copil.
Tanti Roz care se ataseaza de el ii propune sa ii scrie lui Dumnezeu, astfel ca Oscar se apuca sa-i scrie zi de zi ce a facut, ce impresii are si sa-i puna cate o intrebare sau rugaminte lui DUMNEZEU.
De asemenea, la aflarea vestii ca nu va mai avea mult de trait, Tanti Roz ii propune lui Oscar sa-si imagineze pana la sfarsitul anului (12 zile) ca fiecare zi vor reprezenta 10 ani din viata sa. In acest fel Oscar ajunge sa isi traiasca adolescenta, sa se indragosteasca, de o alta fetita bolnava din spital, sa aiba dramele geloziei, atunci cand doua fete il vor, "sa se casatoreasca", sa aiba prima disputa cu "sotia", sa fie parasit de sotia sa (care se vindecase si parasise spitalul), iar in  final la 110 ani sa moara.
In incheierea romanului, Tanti Roz scrie in jurnalul lui Oscar, anuntand moartea baietelului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...