elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

5 decembrie 2018

Francis Scott Fitzgerald

Francis Scott Key Fitzgerald (24 septembrie 1896 – 21 decembrie 1940) a fost un scriitor american, a carui munca a ajutat la ilustrarea stilului flamboiant si a excesului perioadei Jazz.
In timpul vietii a avut mare succes, faima si noroc, dar de asemenea nu a primit prea multe critici nici dupa ce a murit.
Poate unul ditre cei mai notabili membrii ai "Generatiei pierdute" a anilor 1920, Fitzgerald este acum cunoscut ca unul dintre cei mai mari autori americati ai secolului al 20-lea. El a scris patru romane ("This Side of Paradise", "The Beautiful and Damned", "The Great Gatsby", si "Tender Is the Night") si numeroase nuvele.Cel de-al cincilea roman neterminat a fost publicat post-mortem: "The Last Tycoon".
A publicat 4 colectii de serii de povestirii si 164 de povestiri prin diverse magazine de-a-lungul vietii sale.
Nascut in 1896 in Saint Paul, Minnesota, intr-o familie din clasa mijlocie superioara, Fitzgerald a fost botezat dupa al doilea verisor al sau faimos, Francis Scott Key, dar cunoscut introtdeauna ca Scott Fitzgerald. De altfel a luat numele si de la sora sa decedata cu putin timp inainte de a nasterea sa, Louise Scott Fitzgerald.
Ca adult fiind chiar a scris "Ei bine, cu trei luni inainte sa ma fii nascut, mama si-a pierdut ceilalti doi copii... cred ca atunci am inceput sa fiu scriitor."
Tatal sau, Edward Fitzgerald, cu origini irlandeze si englezesti, s-a mutat la St.Paul din Maryland dupa razboiul civil american, si a fost descris ca fiind "un gentleman tacut cu maniere frumoase." Mama sa a fost Mary "Molly" McQuillan Fitzgerald, fiica unui emigrant irlandez  care si-a facut averea in domeniul vazarilor produselor alimentare.
Mary Surratt, verisor primar al lui Edward Fitzgerald, a fost spanzurat in 1865 pentru conspiratie la asasinarea presedintelui Abraham Lincoln.
Scott Fitzgerald si-a petrecut prima decada a copilariei in Buffalo, New York, ocazional in West Virginia unde tatal sau lucra pentru Procter & Gamble, cu scurte vacante in Syracuse, New York. Edward Fitzgerald a lucrat inainte de a se angaja la P&G ca vanzator de mobila de rachita.
Ambii parintii fiind catolici l-au trimis pe Scot la o scoala catolica.

Opera

    1920: Dincoace de Paradis ("This Side of Paradise")
    1922: Povestiri din epoca jazzului ("Tales of the Jazz Age")
    1922: Cei frumoși și blestemați ("The Beautiful and Damned")
    1925: Marele Gatsby ("The Great Gatsby"), capodopera sa
    1934: Blândețea nopții ("Tender Is the Night")
    1941: Ultimul magnat ("The Last Tycoon").

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...