elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

9 septembrie 2019

Orhan Pamuk

Ferit Orhan Pamuk (n. 7 iunie 1952, Istanbul, Turcia) este un scriitor turc.

El este considerat unul din cei mai renumiți scriitori turci contemporani și este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006. Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.

În 1976 a absolvit Institutul de Jurnalistică a Universității Tehnice din Istanbul.

Un partid naționalist turc a inițiat în anul 2005 un proces penal împotriva sa, pentru motivul că scriitorul a admis existența genocidului împotriva armenilor și kurzilor în timpul Imperiului Otoman. Această afirmație ar fi lezat, în opinia reclamanților, demnitatea națiunii turce. Primul termen de judecată a avut loc pe 16 decembrie 2005. În urma protestelor internaționale, ministerul justiției din Turcia a anunțat pe 22 ianuarie 2006 că nu acordă aviz favorabil judecării scriitorului. Din cauza unei probleme de procedură, procesul a fost abandonat, în mod oficial la începutul anului 2006. Revista americană „Time” l-a inclus în anul 2006 pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume.

A primit mai multe premii naționale și internaționale, printre care premiul Orhan Kemal în 1983 în Turcia, premiu IMPAC în 2003 și cel al Librarilor Germani în 2005.

Pe 12 octombrie 2006, a primit Premiul Nobel pentru Literatură, pentru „descrierea sufletului melancolic al orașului lui natal și a simbolurilor de contrast și sinteză culturală pe care acest oraș le înmănunchează”, potrivit website-ului Fundației Nobel. Orhan Pamuk este primul turc laureat al acestui prestigios premiu.

În Turcia, reacția autorităților a fost ambiguă - Ahmet Sezer, președintele țării, a omis să-l felicite pentru această distincție, însă a fost felicitat oficial de către premierul Recep Tayyip Erdogan.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...