Weina Dai Randel ne poartă pașii înapoi în trecut, într-o perioadă tulbure. În anul 1940, Shanghaiul era ocupat de trupele japoneze. Chinezii deveniseră străini în propria țară și erau sufocați de restricțiile impuse de dușmanii lor. Deși japonezii mărșăluiau deja pe străzile și așa aglomerate, orașul devine neîncăpător atunci când încep să sosească navele cu imigranți. Evreii fugeau din calea atacului furibund al Germaniei și găsiseră un loc care să-i accepte.
Sărăcia colcăia la fiecare pas, piața neagră devenea tot mai scumpă și mai goală, pericolul pândea la fiecare pas. Alcoolul era restricționat și nu se găsea foarte ușor. Cum ar fi putut cineva să își gestioneze afacerea? Cum să mai ofere clienților săi momente de normalitate picurate în băuturi diluate cu apă? Oricine avea nevoie de relații, bani și influență. Era aproape imposibil pentru un bărbat. Cum ar fi făcut față o femeie?
Aiyi Shao voia să reușească într-o lume a bărbaților. Deși fusese născută într-o familie bogată, Aiye voia să reușească pe picioarele ei. Nu era o misiune ușoară. Nici dacă ar fi lucrat numai cu chinezi nu ar fi reușit, darămite să fie nevoită să înfrunte privirile piezișe și loviturile venite din partea japonezilor. Dar nu renunța. Voia să își păstreze clubul pe linia de plutire și ar fi făcut orice pentru asta. Aproape orice. Era un singur lucru pe care nu l-ar fi acceptat vreodată și acela era strâns legat de singurul om care îi putea aduce lăzi cu băutură.
Aiye știe că e nevoie de sacrificii pentru a rămâne în branșa afaceriștilor. Și găsește pe cineva care ar putea să o ajute să reușească. Ernest Reismann era un tânăr pianist evreu, fugit din propria țară și refugiat în Shanghai. Pentru că o avea cu el și pe surioara mai mică – Miriam -, Ernest își dorea cu ardoare un loc de muncă. Nu înțelegea de unde atâta ostilitate față de poporul său și nici nu putea cuprinde cu mintea sa încercările prin care trecea poporul său adoptiv.
Farmecul lui Aiye îl cucerește instant și acceptă propunerea tinerei femei. Urma să cânte în clubul său, să atragă clienți și să păstreze clubul pe linia de plutire. Dar lucrurile nu pot fi atât de ușoare. El era un alb nedorit, ea era o chinezoaică logodită și amândoi aveau o mulțime de reguli de respectat.
Autoarea a împletit într-un mod armonios destinele celor două personaje principale. Și povestea lor a semănat cu o compoziție cântată de două mâini iscusite. Cu note lente sau cu accente puternice, povestea a prins rădăcini, s-a unduit melodios și și-a purtat cititorii pe notele sale. S-a învăluit treptat pe sufletele acestora, și-a strecurat acordurile în toate crăpăturile inimii si și-a cântat durerea, dragostea și dorința de supraviețuire. A ridicat ziduri de protecție, le-a dărâmat și le-a clădit din nou. Cu atâtea suișuri și coborâșuri, cu atâtea răsturnări de situație și schimbări în viețile persoanelor sale, Weina Dai Randel își asigură triumful și pasiunea cu care scrie și povestește despre lume, oameni și destine.
Desigur, povestea acestui roman este una mult mai complexă, mai alertă și mai plină de dragoste, durere și alegeri.
Ultimele pagini se concentrează în jurul personajelor, lucrurile sunt din ce în ce mai tensionate și mai presante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu