elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

5 decembrie 2009

Cei mai nemilosi kilometri - Rezumatul romanului


Coautoarele explica "Celor mai multi dintre noi ne este imposibil sa nu ne inmuiem in fata unui caine prietenos sau a unei bune povestiri cu caini, iar povestea cainilor si a oamenilor care au gonit cu serul ca sa salveze de difterie copiii din Nome, in 1925, e cea mai minunata poveste cu caini din cate au existat. Dovada poate fi gasita si azi in New York, in Central Park, unde exista o mare statuie de bronz a unui caine pe nume Balto. S-au scris numeroase carti pentru copii despre Balto si cursa serului - ea a fost chiar subiectul unui film de desen animat a lui Steven Spielberg..."

Curajul, rezistenta, inteligenta si fidelitatea cainilor sunt mai puternice chair si decat avionul acelor ani, care nu a putut decola in tarmurile Alaskai pentru a aduce salvarea. Astfel stiinta a fost invinsa de tehnicile rudimentare ale indigenilor, care impreuna cu cainii lor au salvat un oras care suferea de difterie.
Echipajul de caini avea o structura bine stabilita cu reguli fixe. Balto a fost creierul echipajului care a ajuns in Nome.

In roman exista un conflict continuu dintre decizia guvernatorului Alaskai (inteleapta) de a se baza pe echipajele - invechite - de caini si intre Washington care dorea progres si incercarea pilotajului de avioane. Insa indigenii, cu experienta in deceniu, reuseau sa traverseze cu succes drumul cu antitoxinele necesare (cu toate ca existau pierederi de caini-martiri pentru salvarea orasului), in schimb avioanele inca netestate de ajuns erau doar in faza de experiment si nu au reusit sa decoleze.
Asadar cainii inving stiinta si dovedesc un lucru apreciat in ziarul (din roman) New York Sun.
As mai face o singura precizare. Evenimentul din 1925 chiar a avut loc, este real si iata imaginea reala a cainelui Balto:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...