7 decembrie 2010

Harry Potter si pocalul de foc - Rezumat

În al patrulea an la Hogwarts, Harry are din nou probleme. Primul semn al acestora apare dinaintea începerii Cupei Mondiale de Vâjt-Haţ când are un vis cu Cap-de-Mort şi Peter Pettigrew vorbind despre omorârea lui Harry. Altul este înaintea cursurilor, imediat după finala Cupei Mondiale de Vâjt-Haţ, când un grup de Devoratori ai Morţii creează haos în campingul unde poposiseră specatatorii finalei, iar pe cer apare Semnul Lordului Voldemort - creat tocmai cu bagheta lui Harry!

La Şcoală, este anunţată suspendarea Cupei Hogwarts la Vâjt-Haţ, datorită reluării tradiţiei Turnirului celor Trei Vrăjitori (Tri-Wizard Tournament). Acesta este un concurs pentru studenţi la diverse Şcoli de Magie din întreaga lume, în care participanţii trebuie să treacă de trei probe foarte dificile pentru a aduce trofeul în posesia şcolii lor. Pentru a participa la concurs, un student trebuie mai întâi să se înscrie prin introducerea unui bilet cu numele său în Pocalul de Foc; iar condiţiile de anul acesta cer ca participanţii să fie din ultimul an de studii.
Condiţiile fiind impuse prin restricţii magice, Harry nu îşi face probleme, dar în mod neaşteptat, se dovedeşte că numele lui Harry a fost totuşi pus înăuntru; şi nu de un prieten, după cum va remarca Sirius Black. Când Pocalul selectează un al patrulea participant, toată lumea este revoltată, însă nimic nu mai se poate schimba: Pocalul a luat decizia, şi Harry va trebui să participe la turnir.
Prima probă se desfăşoară la puţin timp după începerea Turnirului. Nimeni nu ar trebui să ştie care este sarcina de îndeplinit în prima probă, însă Hagrid i-o dezvăluie lui Harry: patru dragoni mari, imenşi, urmează să lupte contra campionilor din Turnir. Harry este nemulţumit că spectatorii ar putea să considere că trişează, dar când află că cei doi campionii din străinătate, Fleur Delacour şi Viktor Krum, ştiu şi ei la fel de multe, se decide să-i spună şi lui Cedrig Diggory, campionul care reprezenta Hogwarts. Dintre dragoni, cel mai rău şi fioros era considerat Ţintatul Maghiar, şi tocmai acesta îi revine lui Harry prin tragere la sorţi. Deşi Harry nu prea ştie cum să se descurce contra dragonului, dar cu ajutorul profesorului Moody şi al lui Hermione exersează şi îşi perfecţionează vraja de chemare, Accio. Când îi vine rândul să se lupte contra dragonului, Harry reuşeşte să îşi cheme mătura sa, un Fulger (Firebolt) primit cadou de la naşul său,reuşind sa scape astfel din capcana de foc a dragonului. După un timp, în care dovedeşte că este într-adevăr foarte priceput la zburat, Harry trece de prima probă şi află că oul de aur pe care l-a luat este un indiciu pentru următoarea.
A doua probă se dovedeşte a fi mai greu de descoperit, de pregătit şi de confruntat.
La a treia probă campionii trebuie să găsească drumul printr-un labirint magic în care se află Cupa Turnirului. Cine ia primul cupa câştigă concursul şi premiul de 1000 de galeoni. După câteva peripeţii în labirint, Harry şi Cedric găsesc cupa în acelaşi timp. Se imboldesc unul pe altul, neştiind cine să fie cel care ia cupa, dar apoi se gândesc să o ia amândoi în acelaşi timp. Îndată ce o ating, se trezesc într-un cimitir; deodată apare Şobo, care îl omoară pe neaşteptate pe Cedric. Harry este imobilizat şi legat de o piatră funerară pe care citeşte "Tomas Dorlent Cruplud" (Tom Marvolo Riddle). Şobo pregăteşte un ritual magic, pentru o creatură urâtă, scârboasă şi aproape neajutorată, pe care o pune într-un ceaun; foloseşte apoi un "os al tatălui, dat fără ştiinţa sa" (este folosit un os din mormântul de la picioarele lui Harry), "fibră... a servitorului... dată de... bună voie" (Şobo îşi taie mâna dreaptă!) şi "sângele duşmanului.. luat cu forţa" (Şobo îl înţeapă pe Harry în braţ).
După împlinirea ritualului, Cap-de-Mort reînvie şi îşi cheamă servitorii - Devoratorii Morţii. În faţa lor doreşte să le arate că este la fel de puternic ca şi înainte: se duelează cu Harry. Însă când vraja de dezarmare a lui Harry se ciocneşte de blestemul fatal (Abracadabra / Avada Kedavra) trimis de Cap-de-Mort, baghetele celor doi sunt unite în mod surprinzător de o rază aurie, care se desface şi se transformă într-o reţea în formă de cupolă care-i desparte de Devoratorii Morţii. După o concentrare intensă, Harry reuşeşte să respingă un fenomen ciudat şi necunoscut care are loc de-a lungul firului auriu, şi pe baza unei intuiţii îl împinge spre bacheta lui Voldemort. Sub cupolă încep să apară fantomele vrăjilor baghetei: mâna argintie pe care a creat-o mai devreme pentru Şobo, apoi Cedric, Bertha Jorkins, şi în final Lily şi James Potter, părinţii lui Harry!
Aceste fantome creează o diversiune care îi oferă lui Harry timp să ajungă la portal (portkey) pentru a fi transportat instantaneu înapoi la Hogwarts. Harry respectă rugămintea lui Cedric de a duce şi corpul neînsufleţit al acestuia înapoi la Hogwarts, înapoi la tatăl lui, dar pentru că după ce ajunge lângă el nu poate să-i tragă corpul greu al lui Cedric spre cupă, se foloseşte de o vrajă de chemare, prin care aduce cupa la el şi scapă din cimitir.
Chiar ajuns înapoi la Hogwarts, pericolul nu a încetat, întrucât profesorul Moody se dovedeşte a fi un impostor, nimeni altul decât Barty Crouch Jr., care se folosea de PoliPoţiune (polyjuice potion) pentru a îşi asuma înfăţişarea veteranului Alastor "Ochi-Nebun" Moody. După capturarea acestuia, urmează pregătiri pentru o nouă confruntare cu Voldemort, mult mai periculos acum decât în anii anteriori. Harry însă trebuie să se întoarcă pe perioada vacanţei la singurele sale rude de sânge, familia Dursley.

Un comentariu:

Cele mai populare postari din ultima saptamana...