elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

9 iulie 2010

Mica Dorrit vol I - Rezumat

Pentru William Dorrit declinul familiei sale a inceput in urma cu 22 de ani in urma. Inainte de a deveni unul dintre datornicii inchisi la Mashalsea, el facuse parte dintr-o familie onorabila din societatatea buna a Londrei. Roata insa se intorsese, iar acum ajunsese tatal inchisorii Mashalsea. Desi nu era un rang cu care sa te poti mandri el ajunsese sa fie cel mai stimat si respectat om al inchisorii.
Mica Dorrit (Amy Dorrit), cea mai mica fiica a acestuia, se nascuse in inchisoare si tot aici crescuse. Ea nu cunoscuse o alta viata ceea ce o facea sa fie multumita cu ceea ce avea. Isi respecta mult tatal si isi ajuta fratii pe Fanny si pe Edward zis Tip.
Reusise sa-i gaseascca un profesor de dans surorii sale, care dupa ce a acumulat cunostinte suficiente a inceput sa-i castige existenta dansand la teatru. De asemenea ii facuse rost de cateva locuri de munca si fratelui sau, dar acesta nu prea era in stare sa si le pastreze, in cele din urma sfarsind tot in inchisoarea dadornicilor pentru 40 de lire. Ea insasi isi castiga traiul prin lucru de mana.
Intr-una dintre zile ea face cunostinta cu doamna Clennam prin intermediul domnului Casby. Aceasta ii oferise o slujba de 3 zile pe saptamana.
Intors dintr-o calatorie din China pentru a anunta moartea tatalui sau, mamei sale de aici, doamna Clennam, Arthur Clennam o cunoaste pe Mica Dorrit. Pe patul de moarte, tatal sau ii spusese sa discute cu mama lui si sa indrepte lucrurile. Detalii nu-i oferise, ci doar un ceas de buzunar, pe care era inscriptionat mesajul: "Sa nu uiti!". Mama sa insa nu se indupleca in a-i spune despre ce secret era vorba, asa ca a inceput sa cerceteze pe cont propriu. A inceput sa se intereseze de domnisoara Dorrit, pentru ca ii se parea ciudat ca mama lui sa faca un gest de caritate asa intamplator.
Astfel el se imprieteneste cu Amy si ii afla povestea. ii cunoaste chiar familia, si aparent nu gaseste nimic legat intre familia lui si familia Dorrit.
Incet si fara voia ei, Amy incepe sa aiba sentimente mai puternice fata de Arthur, care insa la varsta de 40 de ani o privea ca pe o copila.
Cu ajutorul lui Pancks, Arthur reuseste sa ajute mai mult decat isi inchipuia familia Dorrit. La sfarsitul romanului protagonistii romanului afla ca William Dorrit impreuna cu familia sa erau fericitii mostennitori ai unei averi destul de frumoase.
Odata cu parasirea inchisorii Mashalsea, insa domnul William hotaraste sa stearga si orice urma de prietenie legata acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...