elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

17 iulie 2010

Mica Dorrit vol II - Rezumat

Amy Dorrit nu se prea impaca cu noua ei viata. Aceea de domnisoara foarte instarita. Incearca sa se acomodeze la noul ei statul numai de dragul familiei care parea foarte dezamagita de ea. Domnul William angajeaza o guvernanta, Doamna General, pentru a le oferi fetelor o educatie demna de inalta societate. La sfatul acesteia, familia Dorrit paraseste Anglia pentru a face o mare calatorie in Italia.
In aceasta calatorie ii intalnesc pe sotii Gowan si pe domnul Blandoise. Amy se imprieteneste cu Minnie, fata de care fusese Arthur indragostit, acum ajunsa doamna Gowan. In aceasta calatorie se intalnesc si cu doamna Merdle si fiul sau, domnul Sparker.
Amy corespondeaza cu Arthur fara stirea tatalui, care de altfel i-a interzis orice corespondenta cu prietenii din trecut.
Fanny, care pe vremea cand fusese dansatoare il avusese pe domnul Sparker printre admiratorii sai pe care ii refuzase, acum isi schimba treptat parerea si vrea intr-un fel sa intre intr-o competitie cu domna Merdle si s-o castige. Face mari compromisuri pentru lucrul acesta si in cele din urma accepta sa se casatoreasca cu domnul Sparker.

Tatal lui Amy se in toarce impreuna cu Fanny in Londra pentru a vorbi cu domnul Merdle in privinta asigurarii averii sale.
In Londra acesta nu se simte prea bine primit. Simte privirile tuturor ca niste gloante in piept. Primeste vizita lui John Chivery, fiul paznicului de la Mashalsea care venise sa-l salute. Nu-l primeste prea calduros avand impresia ca vrea intr-un fel sau altul sa-l demaste. In cele din urma cedeaza.
Se intoarce in Italia, unde datorita epuuizarii si a cosmarurilor legate de inchisoare se stinge. In aceeasi noapte si fratele sau Frederick decedeaza. Dupa inmormantarea acestora, Amy se intoarce in londra, unde il gaseste pe domnul Clennam in inchisoarea datornicilor, in exact aceeasi incapere care-i fusese camin si tatalui sau timp de 22 de ani.
Imbolnavit de gandul ca nu-si daduse seama la timp de faptul ca Mica Dorrit fusese indragostit de el si mai ales pentru faptul ca-si ruinase partenerul, pe Daniel Doyce, Arthur zace la pat.
Increderea pe care si-o pusese in banca domnului merdle, care daduse faliment, il adusesera in starea aceea de faliment si datornic. Odata cu sinuciderea domnului Merdle si caderea bancii Merdle, nu numai Clennam avusese de suferit, ci si Amy si familia sa, toti banii lor fusesera investiti in acea banca.
Secretele doamne Clennam ies la iveala in cele din urma, astfel Amy afla ca era mostenitoare a 1000 de lire din averea doamnei Clennam la care de altfel renunta fara a-i mai dezvalui lucrul acesta lui Arthur, care la randul lui afla ca era fiul altei femei cu care tatal sau avusese o aventura.
In cele din urma totul se rezolva cu venirea lui Doyce din Rusia. Acesta isi scoate partenerul din inchisoare si afacerea lor reintra in actiune. Romanul se termina intr-o nota optimista, cu nunta celor doi protagonisti, Amy si Arthur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...