elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

1 iunie 2011

Kahlil Gibran


Khalil Gibran (Jubran Khalil Jubran, Djubran Khalil Djubran, născut pe 6 decembrie 1883-decedat pe 10 aprilie 1931) a fost un poet, filozof şi prozator, poet şi eseist libanez, unul din romanticii târzii ai literaturii arabe.
S-a născut în 1883 la Bsharri, Liban, într-o veche familie creştină. Primele noţiuni de religie, de limbă siriacă şi arabă, le-a căpătat de la un călugăr.
În 1894 a emigrat, împreună cu mama sa, în America, la Boston. Familia se instalează în cartierul Chinatown din Boston, unde Djoubran urmează cursurile şcolii comunale timp de 4 ani şi unde l-a cunoscut pe fotograful Fred Holland Day care i-a dat lecţii de desen şi pictură.

A început să studieze arta fotografică, literatura arabă, engleză şi franceză urmând cursuri de specialitate în America şi Liban. Djubran a fost permanent preocupat de idealul dezrobirii ţării sale de sub asuprirea otomană, în pragul primului război mondial el aflându-se printre membrii ligii politice Suryia al-hurra (Siria liberă).
În 1898 se întoarce în Liban unde îşi perfecţionează cunoştinţele de limba arabă până în 1901. Este perioada în care începe să-şi manifeste pasiunea pentru filosofie şi pictură. Dealtfel, el şi-a expus picturile în 1904, fără prea mare succes.
În 1901 începe călătoria sa prin Europa, cu un scurt răgaz la Paris, unde începe să lucreze la culegerea de proză "Spiritele rebele". Este excomunicat din cadrul comunităţii creştine maronite din care făcea parte, datorită convingerilor sale religioase prea flexibile, poziţiei împăciuitoare faţă de religiile creştină şi musulmană.
În 1903 se stabileşte din nou la Boston. Între 1902 şi 1903 îşi pierde mama, fratele şi una dintre surori din cauza tuberculozei. Până în 1908 corespondează cu jurnalul arab Al-Muhadjir (Emigrantul), condus la New York de compatriotul său Amin al-Ghurayyib.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...