elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

7 iunie 2011

Charlotte Brontë

Charlotte Brontë  (21 aprilie, 181631 martie, 1855) a fost o romancieră şi poetă engleză, sora mai mare a celorlalte două scriitoare: Emily Brontë şi Anne Brontë. Charlotte Brontë, care obişnuia să folosească pseudonimul de Currer Bell, este cunoscută pentru cartea ei Jane Eyre, unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleză.

S-a născut la Thornton şi şi-a petrecut copilăria şi tinereţea la Haworth, bucurându-se de educaţia sporadică, lectura independentă şi libertatea de acţiune ce li se oferea tuturor copiilor din familia ei. Un an petrecut la o şcoală ieftină pentru fiice de preot, la Cowan's Bridge, unde mâncarea proastă şi disciplina exagerat de severă au ruinat sănătatea surorilor ei mai mari Maria şi Elizabeth, moarte la 10 şi respectiv 11 ani, i-a oferit lui Bronte materialul pentru zugrăvirea şcolii din Lowood în romanul Jane Eyre. În 1831 Brontë a fost trimisă la şcoala din Roe Head, Dewsbury. Corespondenţa cu prietenele cunoscute aici, care a durat până la moartea sa, constituie sursa pentru cele mai multe informaţii biografice despre ea. După trei ani petrecuţi acasă ca instructoare a surorilor ei, a revenit la şcoala de la Roe Head ca guvernantă pentru alţi trei ani. În tot acest răstimp, Charlotte nu încetase să scrie. Eforturile ei literare au fost însă descurajate de Robert Southey căruia îi trimisese un manuscris. În vederea deschiderii unei şcoli pentru fete, Brontë a plecat împreună cu sora sa Emily la Bruxelles ca să înveţe limbi moderne, petrecând un an ca elevă iar un al doilea ca profesoară la pensionul Heger. După eşuarea proiectului şi după decăderea definitivă a fratelui lor Branwell, surorile Brontë s-au concentrat din nou asupra activităţii literare, editându-şi pe cont propriu poeziile şi oferindu-şi romanele la diferite edituri. În 1847 lui Charlotte i-a fost refuzat romanul „The Professor”, dar editorii s-au declarat dispuşi să-i accepte un alt roman, „Jane Eyre” (1847) care era dedicat lui Thackeray şi care a cunoscut un mare succes.

În anul triumfului literar al lui Charlotte, Branwell a murit, iar la înmormântare Emily a răcit şi ulterior s-a imbolnavit de tuberculoză. La sfârşitul anului a murit şi Emily. În primăvara anului 1849, Anne Brontë s-a stins şi ea din viaţă, lăsând-o pe Charlotte singură. Aceasta a mai scris două romane, „Shirley” şi „Villette”, iar în 1855 s-a căsătorit cu vicarul tatălui său. A mai trăit încă un an şi a murit de tuberculoză, în timp ce era însărcinată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...