elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

16 septembrie 2017

Culoarea magiei - Rezumat

 
Terry Pratchett, unul dintre cei mai bine vânduţi autori englezi, spune că a scris "Culoarea magiei" ca pe o reacţie la fantasy-urile timpului, care se luau prea în serios.
Într-adevăr, universul cărţilor sale este construit pe ironizarea inteligentă a motivelor din literatura de gen. Vrăjitorul Vânturache, primul personaj al seriei "Lumea Disc", este capabil de o singură vrajă pe care, însă, nu şi-o aminteste. El e ghidat de lăcomie şi teamă şi ajunge ghidul unicului turist din lume, printr-o glumă a sorţii.
Turistul respectiv, Doiflori, parodie delicioasă şi deloc subtilă a popoarelor orientale, este interesat de toate, este fascinat de "patina autentică" şi poartă cu el în permanenţă o "cutie cu imagini". Acest aparat de fotografiat magic este locuit de un mic demon verde care pictează imaginile comandate de stăpânul său. Funcţionar în lumea sa (Continentul Contragreutate), Doiflori vine în Ankh-Morpork cu o cantitate imensă de aur. Pentru el nu înseamnă mult, dar pentru locuitorii "integri" ai oraşului (cerşetori, vrăjitoare, troli şi hoţi de buzunare) e ca un bec aprins în noapte pentru nişte molii insomniace. Patronul tavernei la care trage Doiflori nu face exceptie. Atunci când turistul îi explică despre asigurare şi beneficiile ei, Lataretu pune pariu că "Toba Spartă" o să ia foc. De aici şi până la incendierea tavernei e numai un pas mic, făcut pe un pod şubred de surcele.
În lumea Disc magia înlocuieşte tehnologia şi eroii veşnic tineri sunt înlocuiţi de bătrânei puternici şi cam uituci (a se vedea cazul lui Cohen Babarul şi proteza din dotare). Zeii nu sunt nemiloşi sau răzbunători, ci cartofori pasionaţi, motiv pentru care hotărăsc soarta personajelor la un joc de zaruri. Si să nu uităm de Moarte. Moartea este un personaj foarte important, prezent în majoritatea cărţilor din seria "Lumea Disc", personaj care vorbeşte cu majuscule, are simţul umorului şi sentimente omeneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...