elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

28 octombrie 2017

Postare speciala - Carti controversate de-a lungul anilor(3)

O alta carte controversata pe care am citit-o chiar anul acesta este "Ferma animalelor". Aici inteleg de ce a fost interzisa in multe tari comuniste. Motivul fiind modul satiric de expunere a povestirei.
Ferma animalelor”, romanul alegoric publicat de George Orwell în 1945, a avut un destin cel puțin uimitor. Putem spune fără a exagera că volumul scriitorului britanic a devenit o armă în războiul rece. Interzisă de sovietici și promovată de CIA, „Ferma animalelor” a fost o carte care și-a găsit cu greu drumul către cititori și chiar și astăzi este interzisă în unele țări din lume. „Toate animalele sunt egale, numai că unele animale sunt mai egale decât altele” – aluzia destul de transparentă la deviațiile utopicului sistem comunist prezentate în roman sub forma alegorică a unei ferme a animalelor i-au creat lui Orwell numai probleme. Scriitorul britanic a terminat romanul cu aproape doi ani înaintea încheierii celui de-al doilea război mondial. Însă, a constatat cu stupoare că nicio editură britanică nu dorește să îl publice pentru a nu aduce o ofensă aliatului URSS. De altfel, după publicare, cartea a fost interzisă în Uniunea sovietică și în alte țări comuniste. „Ferma animalelor” a fost interzisă și în Emiratele Arabe Unite datorită faptului că autorul s-a folosit de imaginea antropomorfică a porcilor, ca simbol al clasei opresive. Chiar și astăzi, romanul lui George Orwell este interzis în Coreea de Nord și cenzurat în Vietnam.

Sursa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...