elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

24 ianuarie 2018

Postare speciala - Carti controversate de-a lungul anilor(5)

 O carte care a stârnit un adevărat război împotriva autorului și a editurii care a publicat-o este volumul semnat de Salman RushdieVersetele satanice”, apărut în 1988.
Cartea a tulburat întreaga lume islamică, unde a fost considerată o blasfemie și, ca urmare, a fost interzisă în mai mult de 15 țări. Deși romanul, care propune personaje fabuloase și o narațiune ce împletește realul și fantasticul, are calități literare certe, acestea au trecut în plan secund după ce Ayatollahul Ruhollah Khomeini a emis o „fatwa” împotriva lui Rushdie. Acesta cerea celor care se consideră buni musulmani să-l ucidă pe Salman Rushdie și pe cei care ajută la publicarea „Versetelor satanice”. Scriitorul britanic de origine indiană a intrat sub protecția poliției, însă editorii săi din multe țări europene au avut de suferit. Aproape 40 de persoane au fost ucise pentru că au ajutat la traducerea și publicarea acestei cărți și multe edituri americane au fost amenințate. Pentru uciderea lui Salman Rushdie s-a oferit o recompensă de 6 milioane de dolari, iar relațiile diplomatice între Marea Britanie și Iran au fost întrerupte o perioadă. Disputa a depășit cu mult zona literară, după cum se vede. Din fericire, niciunul dintre cititorii acestui roman nu a fost țintă a amenințărilor.

Sursa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...