elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

7 mai 2017

Cel care ma asteapta - Rezumat

Roman de două ori interzis de regimul iranian, a cunoscut peste douăzeci de ediții succesive după publicarea sa, în 2003.

Povestea romanului este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană, și se concentrează asupra vieții unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase, aflat într-o permanentă stare de instabilitate și nesiguranță. La vârsta adolescenței, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgostește de un tânăr. Deși relația lor este inocentă – cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe câteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forța. Din fericire, se nimerește să aibă un soț care îi permite să-și continue studiile și care, spre deosebire de bărbații din propria ei familie, nu încearcă să-i controleze viața pas cu pas. Treptat, Masumeh descoperă că soțul ei are cu totul alte preocupări decât familia și că idealurile și obiectivele sale politice îi pun viața în pericol, forțând-o să traiască într-o continuă stare de îngrijorare și neliniște.

În afara faptului că dobândim cunoștințe în ceea ce privește cultura iraniană și puțin din religia musulmană, asistăm la povestea unei femei a cărei soartă n-a fost tocmai bună cu ea. Masumeh se căsătorește cu un bărbat, împotriva voinței ei, neavând nici măcar ocazia să-l întâlnească înainte de nuntă, mulțumindu-se doar cu o fotografie cu el.

Imediat după ce nunta – care este un eveniment sacru în acele locuri – are loc, viața lui Masumeh ia o întorsătură zdravănă, determinând-o să se întrebe ce vrea cu adevărat de la viață. Cert este că nu vrea să mai țină legătura cu frații ei, care au bătut-o și care au batjocorit-o în nenumărate rânduri, vrea să-și continue studiile și să nu uite de tatăl ei, unica persoană pe care a simțit-o aproape în adolescența ei și care a susținut-o.

Norocul ei este că bărbatul cu care s-a căsătorit o susține la rândul său în continuarea studiilor și îi dă încredere în sine, determinând-o să aibă standarde înalte de la propria viață. Însă, din păcate, atât poate face pentru ea... fiind implicat într-un grup ce are ca principale subiecte politica și religia, este mai mereu plecat, uitând de multe ori că acasă are o femeie care-l așteaptă cu mâncarea caldă.

 O determină să realizeze că, deși este femeie, nu este nevoită să aibă grijă de curățenie și să facă în fiecare zi mâncare, ci trebuie să aibă aspirații mai mari de la viață, concentrându-se pe educație și dezvoltare personală.

Însă, dacă ne trezim la realitate, observăm necestitatea acestor activități, mai ales când apar și copiii. Dacă înainte Masumeh suferea din cauza absenței soțului ei, de-a lungul apariției celor trei copii în viața ei, observă cât de dificil îi este să se descurce de una singură. Însă, fiind pusă în fața faptului împlinit, este nevoită să se descurce și, mai mult decât atât, le oferă o educație de invidiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...