elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

30 iulie 2017

Ghidul autostopistului galactic - Rezumat


În Ghidul autostopistului galactic (publicat în 1979), personajele vizitează legendara planetă Magrathea, sediul industriei prăbușite a construcțiilor de planete, și fac cunoștință cu Slartibartfast, un proiectant de coaste marine, realizator al fiordurilor Norvegiei.
Din arhive, el extrage și relatează povestea unei rase de ființe pan-dimensionale și hiperinteligente care au construit un calculator pe nume Gândire Profundă pentru a calcula răspunsul la întrebarea supremă despre Viață, Univers și tot Restul. Când, după multe mii de ani, acesta a arătat că răspunsul este 42, Gândire Profundă a prezis că se poate realiza un alt calculator, mai puternic decât el, care să calculeze și întrebarea. (Ulterior, Adams va crea și 42 Puzzle, un puzzle care putea fi abordat în mai multe feluri, toate dând rezultatul 42.)

Acest al doilea calculator, adesea confundat cu o planetă (din cauza mărimii sale și a utilizării componentelor biologice), era Pământul, care a fost distrus de vogoni pentru a face loc unei autostrăzi hiperspațiale de centură, cu cinci minute înainte de a-și termina de executat programul său pe care-l rula de zece milioane de ani. Două ființe ale acelei rase pan-dimensionale hiperinteligente care a comandat Pământul s-au deghizat în șoarecii lui Trillian, și încearcă să disece creierul lui Arthur în speranța de a reconstrui soluția, întrucât el era parte a matricii Pământului cu câteva clipe înainte de distrugerea lui, deci se poate ca el să aibă o parte din întrebare îngropată undeva în creier. Trillian este și ea om, dar a plecat de pe Pământ cu șase luni în urmă cu Zaphod Beeblebrox, președintele Galaxiei. Protagoniștii scapă, pregătind scena pentru „Restaurantul de la sfârșitul universului”. Șoarecii, în lipsa lui Arthur, creează o întrebare falsă, care le permite să nu mai aștepte alte zece milioane de ani ca să obțină rezultatul. Întrebarea inventată de ei este „Câte drumuri un om ar avea de făcut?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...