elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

10 septembrie 2017

Postare speciala - Carti controversate de-a lungul anilor(2)

O alta carte controversata pe care am citit-o si eu, si pe care nu am inteles-o asa cum au facut-o altii este Alice în Țara Minunilor.

Poate veti fi uimiți să descoperiti că o carte precum „Alice în Țara Minunilor” a lui Lewis Carroll a putut fi considerată periculoasă pe undeva prin lume. Și totuși lucrurile s-au întâmplat, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă autorul este de vină sau percepția atât de stranie a unora dintre cititori. Cartea care a încântat copilăria multora dintre noi a fost interzisă în provincia Hunan din China pentru că prezenta portretul antropomorfizat al unor animale. Generalul Ho Chien a considerat că modul complex de acțiune al unor animale le așază pe același plan cu oamenii, ceea ce este o insultă adusă acestora din urmă. Generalul chinez s-a temut că efectele acestei cărți asupra copiilor vor fi dezastruoase și, prin urmare, a interzis-o. În spiritul logicii generalului chinez ne bucurăm că acesta nu a citit „Harap-Alb” sau multe alte povești românești, în care vietăți dintre cele mai diverse fac dovada unei înțelepciuni mai profunde decât a protagonistului acțiunii. Cartea a fost interzisă și în zone ale Statelor Unite. La școlile din New Hampshire s-a considerat că volumul lui Lewis Carroll are conotații sexuale explicite și descrieri peiorative ale profesorilor și ceremoniilor religioase. Tot pe teritoriul Statelor Unite, „Alice în Țara Minunilor” a fost interzisă considerându-se că face aluzie la consumul de droguri.

Articol preluat de pe: http://www.carteadelaora5.ro 

Un comentariu:

Cele mai populare postari din ultima saptamana...