17 februarie 2018

Comoara din insula - Rezumat

Un lup de mare bețiv, care se auto-intitulează Căpitanul, pe numele lui adevărat Billy Bones, trage la hanul Amiralul Benbow, pe coasta de vest a Angliei, undeva la mijlocul secolului al 18-lea.
Îl plătește pe Jim Hawkins, fiul hangiului, să pândească sosirea unui marinar cu un picior, de care Căpitanul pare să se teamă. Câteva luni mai târziu, Billy Bones este vizitat de alt matelot, poreclit Câinele Negru, și cei doi au o altercație violentă, în urma căreia Căpitanul suferă un accident vascular. De pe patul său de suferință, lupul de mare îi mărtusirește lui Jim Hawkins că foștii lui tovarăși îi râvnesc cufărul. După vizita unui cerșetor orb pe nume Pew, care-i aduce lui Billy Bones ”semnul negru”, un avertisment între pirați, Bones suferă un al doilea atac cerebral și moare. Jim și mama lui descuie cufărul și găsesc niște bani, un jurnal și o hartă. Doctorul David Livesey deduce că e vorba de harta insulei pe care faimosul pirat Căpitanul Flint și-a îngropat comoara înainte de a muri. Nobilul din partea locului, John Trelawney, propune să cumpere o navă și să plece în căutarea comorii, luându-l pe Livesey ca doctor și pe Jim pe post de mus.

Câteva săptămâni mai târziu, la Bristol, Trelawney a cumpărat o goeletă numită Hispaniola, l-a angajat pe căpitanul Alexander Smollett și a încropit un echipaj, cu ajutorul unui marinar cu un picior, ”Long John” Silver, care va fi și bucătarul navei. Smollett își exprimă neîncrederea în marinarii angajați și nemulțumirea față de scopul expediției, precum și față de naivitatea cu care Trelawney a povestit tuturor despre comoară. Nava pornește la drum spre Marea Caraibelor. Cu puțin timp înainte de a ajunge la insulă, Jim Hawkins, ascuns într-un butoi cu mere, aude cum mateloții, în frunte cu Silver, fostul sef de echipaj pe nava lui Flint, pun la cale să fure comoara imediat ce va fi recuperată și să-i ucidă pe cei care nu se alătură răzmeliței. Băiatul îi avertizează pe căpitan, doctor și Trelawney, dar, socotind că ar fi de șapte oameni cinstiți împotriva a nouăstrezece pirați, decid să păstreze deocamdată tăcerea.

Imediat după ce este aruncată ancora, parte din echipaj și Silver coboară pe țărm. Jim se furișează într-o barcă și ajunge pe insulă. Doi dintre mateloții care refuză să se alăture răzmeliței sunt uciși, iar strigătul unuia dintre ei dă alarma. Fugind de pirați, Jim întâlnește un englez pe jumătate nebun, Ben Gunn, abandonat pe insulă cu trei ani în urmă. Ben îi spune băiatului că este dispus să-i ajute, contra unei părți din comoară.

Între timp, Smollett, Trelawney și Livesey, împreună cu trei dintre servitorii nobilului și unul dintre marinari, Abraham Gray, sunt nevoiți să abandoneze nava și să vină la țărm, unde ocupă o palisadă abandonată, iar Jim Hawkins li se alătură. Mateloții rămași pe Hispaniola abordează steagul piraților și trag cu tunul asupra palisadei, dar fără succes. A doua zi, Silver, devenit acum căpitan al piraților, vine să negocieze predarea hărții. Prounerea lui este respinsă de Smollett și pirații declanșează atacul asupra palisadei.

În timpul luptei, cinci dintre pirați sunt uciși și oamenii lui Silver se văd nevoiți să se retragă. De cealaltă parte, doi dintre oamenii lui Trelawney au murit, iar căpitanul Smollett a fost de asemenea grav rănit. Când doctorul pleacă în căutarea lui Ben Gunn, Jim părăsește palisada fără permisiune și sustrage luntrea lui Ben. După lăsarea întunericului, băiatul iese în larg, se apropie de Hispaniola și taie frânghiile, lăsând nava să plutească în derivă. Cei doi pirați rămași să o păzească sunt prea beți și prea ocupați să se certe ca să observe ceva. După o noapte dormită în luntre, Jim se trezeșe și își dă seama că Hispaniola e în continuare în derivă. Urcă pe punte, unde îl găsește pe O'Brien mort și pe Hands grav rănit. Băiatul și Hands cad de acord să lase nava să eșueze pe coasta de nord a insulei. Piratul își pierde viața încercând să-l ucidă pe Jim. Băiatul priponește corabia cum poate mai bine și, după căderea nopții, se îndreaptă spre palisadă - unde dă peste Silver și ceata lui de pirați.

Silver îi convinge pe ceillați să nu-l ucidă pe Jim și-i povestește băiatului că, atunci când toată lumea a observat dispariția corabiei, oamenii căpitanului Smollett au fost de acord să cedeze harta și palisada. Dimineața, doctorul vine să trateze pirații răniți sau bolnavi și-l avertizează pe Silver să fie cu ochii în patru atunci când vor ajunge la aur. Călăuziți de hartă, pirații pornesc în căutarea comorii, luându-l pe Jim cu ei ca ostatec. Pe drum dau peste un schelet, cu brațele orientate spre comoară, lucru care-i neliniștește cumplit. Într-un final, găsesc locul marcat pe hartă, dar pricep că cineva le-a luat-o înainte - comoara a dispărut. Pirații sunt gata să-i atace pe Silver și Jim, dar Livesey, Gray și Gunn vin în apărarea lor și trag asupra răzvrătiților. Doi dintre pirați sunt uciși, iar ceilalți trei rămași fug să se adăpostească. Doctorul Livesey dezvăluie faptul că, în cei trei ani pe insulă, Ben Gunn a găsit comoara și a dus-o în peștera sa.

În următoarele zile, eroii încarcă atât cât pot duce din comoară pe navă și pleacă, abandondăndu-i pe cei trei pirați pe isulă, cu provizii și muniție. La prima oprire în America Latină, Silver fură un sac de bani și fuge. Restul revin în Anglia și împart comoara. Jim spune că a mai rămas aur pe insulă, dar că nu este deloc dispus să mai facă încă o călătorie pentru a-l recupera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...