21 februarie 2018

Robert Louis Stevenson

Robert Louis (Balfour) Stevenson (n. 13 noiembrie 1850 în Edinburgh, Scoția – d. 3 decembrie 1894 în Apia, Samoa) a fost poet și romancier scoțian, autor al unor jurnale de călătorie și reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză.
Este cunoscut, în special, pentru cărțile Treasure Island (Insula comorii – trad. rom.) și The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde – trad. rom.)


    Treasure Island (1883) Primul său mare succes, o poveste despre piraterie și comori îngropate, a fost adesea ecranizată. Inițial se numea The Sea-Cook. Faimosul personaj, Long John Silver, chiar a dat numele unui lanț de restaurante .
    Prince Otto (1885) Cea de-a doua proză de mare întindere a lui Stevenson este un roman de acțiune plasat într-un stat germanic imaginar, Grünewald.
    The Black Arrow: A Tale of the Two Roses (1884) un roman cavalereasc din timpul Războiului celor Două Roze.
    The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886), o povestire despre o personalitate dublă, care a constituit subiectul a numeroase filme.
    Kidnapped (1886) este un roman istoric despre încercarea unui tânăr, David Balfour, de a–și recupera moștenirea și despre alianța sa cu Alan Breck în intrigile Iacobite din Scoția.
    The Master of Ballantrae (1889), o capodoperă literară despre răzbunare plasată în Scoția, America și India.
    The Wrong Box (1889); scrisă în colaborare cu Lloyd Osbourne. Un roman comic despre un sistem de asigurări pe viață în care toate beneficiile merg la ultimul supraviețuitor.
    The Wrecker (1892); scrisă în colaborare cu Lloyd Osbourne.
    Catriona (1893), cunoscută și ca David Balfour, este continuarea lui Kidnapped.
    The Ebb Tide (1894); scrisă în colaborare cu Lloyd Osbourne.
    Weir of Hermiston (1896). Lucrare neterminată la momentul morții lui Stevenson, considerată ca deosebit de promițătoare.
    St. Ives: being the Adventures of a French Prisoner in England (1897). Lucrare neterminată la momentul morții lui Stevenson, a fost finalizată de către Arthur Quiller-Couch.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...