elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

11 august 2010

Pendulul lui Foucault vol II - Rezumat

Casaubon impreuna cu Belbo si Diotallevi sunt pe urma planului templierilor. Ajung cu ajutorul unui bilet gasit printre multele documente pe care le studiau, sa realizeze acest plan. Isi dedica foarte mult timp, locul de munca le devine casa, iar Planul, acel lucru pentru ei traiau. Punand toate planurile cap la coada, ei afla adevarul despre planul templierilor, insa omit anumite lucruri, sau de fapt in nebunia asta disperata pentru descoperirea unui lucru pe care multi il cautau, omit faptul ca documentul, sau mai bine zis biletul gasit de ei poate avea si un alt inteles.
Abia dup ace termina de reconstituit planul, si Casaubon ii povesteste sotiei, aceasta (Lia) ii cere biletul pentru a-l analiza si ea insasi. Astfel ea vede sic el de-al doilea inteles al biletului, si de fapt cel adevarat. Acest billet nu reprezinta nimic, ci este o simpla nota a unui negustor.

Toate planurile le sunt astfel naruite. Intre timp Diotallevi se imbonavise grav si era in spital, iar Belbo este prins cu alte treburi. Acesta ii dezvalui planul lui Garamond caruia ii mai spune si faptul ca detinea si o harta. Garamond care se descopera a fii printul de Saint Germain vrea sa afle harta, care de fapt era doar o nascocire a lui Belbo care isi daduse seama la randul lui ca planul nu era correct, si ulterior afla si identitatea lui Garamond. Insa este prea tarziu pentru a mai putea face ceva.
Ii lasa lui Casaubon scris pe calculator ceea ce aflase el si pleaca la Paris. Acolo este prins si tinut prizonier de o organizatie care isi spunea TRES, nume inventat dintr-o joaca de ei, dar pe care cavalerii templieri care se reintalnisera acum il adoptasera ca fiind un nume uitat, dar redobandit.
In noaptea solstitului de vara, acesti ultimi templieri se aduna in fata pendulului lui Foucault si il preseaza pe Belbo sa le arate harta. Acesta refuza, spunandu-le ca era doar o inventie a lui, si astfel moare in fata ochgilor neputinciosi ale prietenului sau Casaubon, care era ascuns undeva in muzeu si e martor al nefericitei intamplari. Dupa crunta crima la care este martor, Casaubon se intoarce in casa lui Belbo, cautand sa afle mai multe despre viata acestuia. Afla intre timp ca se stinsese di Diotallevi. Stiind ca ei, cei din ordinal TRES vor veni dupa el, ii astepta acolo, in casa bunui lui prieten, stiind ca nu are sanse de supravietuire, avand in vedere faptul ca harta cautata de acestia nu exista.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...