elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

20 martie 2011

John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (n. 27 februarie 1902, Salinas, California - d. 20 decembrie 1968, New York) a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962.
Născut la Salinas, în comitatul Monterey, California, John Steinbeck a fost fiul unuia dintre pionierii regiunii şi al unei învăţătoare. Şcoala elementară şi liceul le-a urmat în orăşelul natal, după care s-a înscris la Universitatea din Stanford ca student special, deoarece trebuia să-şi finanţeze singur studiile.
Din acest motiv şi-a întrerupt adesea cursurile, făcând diferite munci ocazionale ca lucrător de fermă, culegător de fructe, zugrav, muncitor constructor şi altele. După patru ani, fără să-şi termine studiile, a părăsit Universitatea, în frecventarea căreia a arătat o pasiune deosebită pentru biologie şi mai ales pentru biologia marină.

Din Stanford a plecat la New York, unde a încercat să trăiască din scris ca gazetar. Nereuşind, s-a întors în California unde a lucrat ca laborant chimist, zidar şi muncitor agricol, pribegind din loc în loc.
Un timp a trăit pe o ambarcaţiune proprie, câştigându-şi existenţa din pescuit. Locuind în Pacific Grove cunoaşte pe conducătorul unui laborator de biologie, Ed Ricketts, care devine un prieten apropiat şi sfătuitor al lui Steinbeck. Împreună ei au publicat în 1941 o carte: Sea of Cortez (Marea lui Cortez), în care romancierul şi-a expus în mod sistematic opiniile asupra literaturii şi asupra destinului uman, văzute dintr-o perspectivă biologistă, organicistă.
Primul roman al lui Steinbeck, Cup of Gold (Cupa de aur), fusese publicat în 1929, fiind o povestire romantică de aventuri care, ca şi următoarele două cărţi (Pastures of Heaven, Păşunile Raiului, culegere de nuvele publicată în 1932, şi To a God Unknown, Unui Dumnezeu necunoscut, 1933), nu s-a bucurat de succes sau de atenţia criticii. De remarcat totuşi, că în Păşunile Raiului, scriitorul se opreşte asupra obiceiurilor şi miturilor regiunii în care a trăit şi a peregrinat, ceea ce a constituit apoi filonul întregii sale epici. Cu noua sa carte, Tortilla Flat (Cartierul Tortilla), din 1935, istorisire a aventurilor unei fictive comunităţi de vagabonzi excentrici din Monterey, Steinbeck devine un nume cunoscut în literatura americană. Scrisul romancierului se maturizează în anii marii depresiuni, oamenii mărunţi şi muncitorii agricoli migratori devenind eroii principali al cărţilor sale. Viaţa umiliilor paisanos din Monterey sau a fermierilor săraci din Salinas Valley sau Oklahoma este descrisă cu cald umor şi culoare regionalistă, tehnica realistă a naraţiunii alunecând uneori într-un naturalism brutal, în care protestul social este atenuat de frecvente implicaţii mistice.
După Tortilla Flat, Steinbeck a publicat o succesiune de cărţi, bucurându-se de o mare popularitate în rândul cititorilor: In Dubious Battle (Bătălie îndoielnică) în 1936, Of Mice and Men (Oameni şi şoareci) în 1937, care va fi şi dramatizată, şi The Grapes of Wrath (Fructele mâniei), în 1939, cel mai bun roman al scriitorului, inspirat de o călătorie întreprinsă împreună cu un grup de okies (familii de fermieri săraci din Oklahoma, izgoniţi de pe pământurile lor) în migraţia lor spre vest, în căutare de lucru pe meleagurile fertile ale Californiei. Cartea va fi distinsă cu Premiul Pulitzer şi va avea un ecou larg în opinia publică din SUA.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Steinbeck a fost corespondent special în Europa al forţelor aeriene americane şi al ziarului New York Herald Tribune.
După război a continuat să publice romane şi scrieri cu caracter documentar sau de reportaj, încercând să repete succesul Fructelor mâniei, dar fără să reuşească. Cu romanele: East of Eden (La răsărit de Eden), 1952, şi apoi The Winter of Our Discontent (Iarna vrajbei noastre), 1961, o critică ascuţită a declinantelor valori ale societăţii americane, Steinbeck a câştigat o mai largă apreciere din partea cititorilor şi a criticii.
În anul 1962, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură. Romancierul a murit în decembrie 1968.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...