elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

23 martie 2011

Perla - Rezumat


   "În oraş se spune povestea perlei uriaşe — cum a fost ea găsită şi cum a fost pierdută. Se povesteşte despre Kino, pescarul, şi despre nevasta lui, Juana, şi despre pruncul lor, Coyotito. Şi pentru că a fost spusă atât de des, povestea a prins rădăcini în mintea fiecărui om. Şi, aşa cum se întâmplă cu toate poveştile care sălăşluiesc în inimile oamenilor şi sunt repovestite, în ea se află lucruri frumoase şi urâte, albe şi negre, bune şi rele, fără ca acestea să se amestece însă între ele."
"Dacă această poveste este o parabolă, atunci poate că fiecare îi va afla un tâlc şi îşi va citi în ea propria viaţă. Oricum, în oraş se povesteşte că..."

            Intr-o zi, dupa ce s-au trezit, Kino, si nevasta sa, Juana, au observat un scorpion pe funia cu care era agatat cosuletul in care statea copilul lor.
Kino incearca sa-l prinda inainte de a ajunge la copil, insa nu reusete. Juana suge veninul scorpionului din copil, insa nu reusete sa aline durerile copilului asa ca cei doi se duc la doctor sa-I ajute. Acesta, foarte avar din fire, nu ii baga in seama stiind ca erau mult prea saraci pentru a-si permite serviciile lui.
            Atunci kino isi ia nevasta si copilul si pleaca impreuna la cautat de perle cu barca. Din fericire el are noroc, si gaseste o perla uriasa: perla Lumii. Ca printr-un miracol umflatura copilului dispare si ei se intorc fericiti acasa.
            Vestea despre gasirea perlei este data in tot satul, si toti isi fac planuri cum ar putea sa traga si ei foloase de pe urma perlei. Preotul se gandeste ca cei doi vor trebui sa-si boteze copilul. Doctorul se lauda ca ei erau clinti de-ai lui, el tratandu-le copilul. Negustorii se gandesc ce valoare foarte mica sa puna pe perla.
            Primul care isi face aparitia in casa celor doi este preotul care le aminteste ca nu trebuie sa uite de Dumnezeu in astfel de clipe si ca ar trebui sa doneze si bisericii o parte din bani. Mai pe seara ajunge si doctorul. Acesta ii pacaleste pe cei doi spunandu-le ca inca nu e salvat copilul lor. Dupa ce-i da o doctorie care sa-l faca sa se simta rau, acesta ca un adevarat salvator de vieti isi face trucul si copilul este salvat. Cei doi avand acum si o nota de plata de achitat.
            Noaptea apare primul hot care incearca sa fure perla. Sotia speriata il sfatuieste pe sot sa arunce perla pentru ca e doar aducatoare de ghinion, insa Kino nu se lasa induplecat.
            A doua zi de dimineata, el, impreuna cu familia lui si cu fratele se duc sa vanda perla, care este insa evaluata doar la 1000 de rumpii asa ca hotareste sa plece singur sa si-o vanda in oras.
            Seara are loc un alt atac.
            Dimineata, Kino este trezit de un zgomot. Observa ca perla lipseste, dar si Juana. O observa ca plecase spre mare. Reuseste sa ii zmulga perla din mana chiar in momentul in care ea vrusese sa o arunce in mare.
            In drum spre casa, Kino este atacat din nou si in incaierare omoara un necunoscut. Cei doi il ascund si pun la cale fuga lor. Reusesc sa fuga insa sunt urmariti de trei oameni. Are loc o incaierare intre Kino si ei si copilul este impuscat.
            Kino si Juana se intorc in cele din urma in sat si arunca perla inapoi in mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...