elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

1 septembrie 2011

Marguerite Duras

Cu puţin timp înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, în 1914, s-a născut, în Indochina Franceză, Marguerite Duras, o artistă care a făcut istorie atât în literatură, cât şi în cinematografie. A publicat zeci de volume de nuvele, romane şi a scris numeroase scenarii de film, printre care Hiroshima mon amour, regizat de Alain Resnais şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu.
La 18 ani, părăseşte Indochina şi se mută în Franţa, unde studiază matematica, ştiinţele politice şi dreptul. Viaţa sa profesională a fost la fel de variată ca studiile sale: a fost secretar al Ministerului Coloniilor, membră a Rezistenţei Franceze, a lucrat ca jurnalist pentru revista „Observateur". In 1943, îi apare primul roman Les impudents. Cel de-al doilea, La vie tranquille, este publicat la Gallimard. în 1950, romanul Un barrage contre le Pacifique este nominalizat la premiul Goncourt, pe care îl ratează, totuşi, din cauză că simpatiza cu Partidul Comunist. Romanul Moderato Cantabile (1958) a fost ecranizat în regia lui Peter Brook, cu Jean-Paul Belmondo şi Jeanne Moreau, care a primit premiul Cannes pentru cea mai bună actriţă. în 1984, primeşte premiul Goncourt pentru romanul Amantul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...