elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

18 octombrie 2011

O plimbare de neuitat - Rezumat

Povestea incepe cu prologul lui Landon Carter, un barbat 57 de ani. Povestea incepe cand Landon era un licean de 17 ani.
Landon traia in micul orasel religios Beaufort, in California de Nord. Tatal sau era un genial si carismatic congresman(spre deosebire de film unde tatal sau este medic).
Tatal sau nu era prea mult in apropiere, el locuind in Washington D.C. Landon era mult mai retras, ceea ce cauzeaza tensiuni intre ei.

Tatal luli Landon il preseaza sa candideze pentru functia de presedinte al clasei. Cel mai bun prieten al sau, Eric Hunter, care este cel mai popular baiat din scoala, il ajuta, si, spre surpriza lui, Landon castiga alegerile. Ca reprezentant al studentilor, lui Landon este asteptat sa vina la bal cu o partenera. El intreaba multe fete, dar nu gaseste nicuna disponibila. In acea noapte se uita peste albumul scolar incercand sa gaseasca o partenera acceptabila. Cum nu gaseste o alta partenera, Landon o invita pe Jamie Sullivan, fiica lui Hegbert Sullivan, pastorul bisericii din Beaufort, care ii accepta invitatia. Jamie este foarte religioasa, purtandu-si Biblia cu ea oriunde merge, iar lui Landon ii  este putin rusine, dar nu risca sa piarda balul. La finalul serii, landon realizeaza ca Jamie fusese cea mai muna partenera pe care putea sa o aiba.Cateva zile mai tarziu, Jamie il roaga sa participe la piesa de teatru "The Christmas Angel". Landon nu este prea entuziasmat de idee, dar accepta. Jamie insa este foarte fericita de lucrul acesta. Cu timpul cei doi se apropie mai mult. Landon o conduce acasa uneori, astfel incat prietenii lui landon incep sa faca glume pe seama lui. Cei doi viziteaza intr-una dintre zile orfelinatul si atunci jamie ii spune lui landon ca isi doreste sa se marite intr-o biserica plina de oameni iar tatal ei sa o conduca la altar. Desi lui Landon i se pare o dorinta ciudata, o accepta. De fapt, lui Landon chiar incepe sa-i placa sa-si petreaca timpul cu ea.
 Intr-o zi, in timp ce mergeau spre casa, Landon tipa la Jamie si ii spune ca nu este prietenul ei. In ziua urmatoare are loc punerea in scena a piesei, iar Jamie intra imbracata ca un inger, facandu-l pe landon sa-si uite replicile. Reuseste sa spuna doar: "Esti frumoasa!".
In zilele urmatoare, Jamie il roaga pe Landon daca ar vrea sa mearga prin oras sa stranga cutiile cu donatii pentru cadourile de craciun ale orfanilor. Pentru ca strange mult prea putini bani, Landon hotareste sa-si puna si economiile in acele cutii. Jamie este foarte fericita pentru ca se stransesera mai multi bani si le cumpara orfanilor cadouri. Landon si jamie isi petrec seara Craciunului acolo. Jamie ii ofera lui landon ca si cadou de Craciun, Biblia mamei sale. La intoarcere acasa, Landon realizeaza ca el incepuse sa aiba sentimente adevarate fata de Jamie. El o invita acasa la el, la cina de Craciun. A doua zi Landon o viziteaza pe Jamie si o saruta pentru prima data. Landon ii cere voie lui Hegbert sa iase impreuna cu fiica sa intr-un restaurant, in seara de An nou. Hegbert refuza initial, dar dupa ce Landon ii marturiseste ca o iubeste pe Jamie, ii permite.
Jamie si landon ies la cina in aceeasi loc in care au dansat pentru prima data. Dupa cateva saptamani mai tarziu, Landon ii spune lui jammie ca este indragostit de ea. Dar spre surpriza sa, Jamie spune ca nu poate fi adevarat. Landon ii cere atunci o explicatie, iar Jamie ii marturiseste atunci ca este pe moarte, suferind de leucemie. In urmatoarea duminica, Hegbert anunta congragatia ca fiica sa e pe moarte. Incepand de Luni, Jamie nu se mai intoarce la scoala, ea fiind prea bolnava pentru a se mai putea deplasa la scoala. In timp ce ia cina intr-o seara acasa la jamie, aceasta ii spune lui Landon pentru prima data ca-l iubeste si ea. Cateva saptamani mai tarziu o viziteaza si Eric si margaret care  isi cer scuze pentru comportamentul lor din trecut la adresa ei. Jamie refuza sa stea in spital, preferand sa moara acasa. Tatal lui Landon ii asigura cel mai bun echipament si cel mai bun ajutor medical, astfel incat ca el sa poata sta acasa. Acest gest ajuta relatia dintre tata si fiu care se racise. Intr-o zi, in timp ce statea langa Jamie, lui Landon ii vine o idee. Se duce la Hegbert caruia ii cre permisiunea de a se casatori cu Jamie, si primeste acordul. Se intoarce acasa si o intreaba pe Jamie.
Cei doi se casatoresc intr-o biserica plina cu oameni, iar hegbert o conduce pe Jamie la altar.
Cartea se termina cu Landon 40 de ani mai tarziu, la 57 de ani, inca iubind-o pe Jamie si purtandu-si verigheta. El termina povestea spunand: "Apropo, acum cred ca miracolele se pot intampla."

4 comentarii:

  1. A fost foarte frumoasa povestea ... As mai citio de mii si mii de ori ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu la fel, desi cartea e putin mai simplista...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cartea e mai simplista?....glumesti eu am citit cartea si pe urma am vazut si filmul care sincer nu sa ridicat la asteptarile mele bazate pe carte. In carte evenimentele au avut o succesiune grozava si mai ales timpul plasarii actiunii pe cand in film se petrece vara. :|

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu una am vazut mai intai filmul si m-am indragostit de poveste si personaje. L-am vazut de peste zece ori si de fiecare data am plans (eram mai sensibila). De aceea atunci cand am citit cartea deja aveam alta versiune intiparita in minte si mi s-a parut mai simplista. Filmul este o versiune mai moderna a cartii dupa parerea mea. Si cartea este frumoasa, dar parerea mea se trece prea repede prin poveste, prea putine detalii, direct actiunea.

      Ștergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...