elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

2 octombrie 2011

Manusa de otel - Rezumat

Un fierar face aparent afacerea vietii atunci cand cumpara de la un necunoscut o manusa de otel. El ii repara defectiunile si chiar primeste o oferta destul de rezonabila pe ea din partea unui bancher care se simte oarecum amenintat de aceasta manusa, care dupa parerea lui ar putea sa-i sparga banca, de fapt ar fi singura metoda.

Insa in noaptea dinaintea incheierii marii afaceri cineva da spargere la magazinul sau si ii fura manusa, de care se foloseste pentru a fura banii din banca clientului fierarului.
Fierarul, pe numele sau Andre Maynotte, este acuzat impreuna cu sotia sa pentru furtul acestor bani. Andre afla cu putin timp inainte, si desi se stie nevinovat nu poate trai cu gandul de a-si vedea sotia in inchisoare asa ca o trimite in Paris si el se preda. Este judecat si, bineinteles, gasit vinovat. Traieste cu gandul ca dupa douazeci de ani, cand isi va fi ispasit pedeapsa, isi va retrai viata alaturi de sotia sa.
Intr-o noapte intamplarea face ca un condamnat sa intre in celula sa dupa ce initial isi sapase un tunel care sa duca la aceasta celula care mai demult apartinuse sefului unei grupari numita Hanele Negre. Acesta celula reprezenta usa spre libertate deoarece se putea evada usor de aici. Asadar cei doi evadeaza . Din pacate condamnatul celalalt cade de pe franghie si moare. Andre Maynotte insa reuseste. La un moment dat isi schimba hainele cu altcineva si astfel cei care il cautau, gasind un trup neinsufletit in hainele lui Andre Maynotte il declara mort.
Andre Maynotte pleaca la Paris pentru a o regasi pe mult iubita lui sotie. Insa acolo gaseste alteva. Intrand din intamplare intr-o biserica, acesta o vede pe sotia sa in rol de mireasa la o alta nunta. Socul fiind prea puternic el cedeaza. Cineva il vede, il recunoaste, dar avand in vedere faptul ca era si el implicat in aceasta poveste il ia si-l duce in casa aceluiasi sef al gruparii Hainele Negre. Aici cei doi se hotarasc sa-l ucida, dar intervine fetita sefului care ii impiedica sa faca acest lucru. Salvat de la moarte, Andre Maynotte este intru totul salvat. Este trimis de cei doi in Anglia unde este din nou acuzat pe nedrept si primeste pedeapsa cu moartea.
Poveste a lui Andre Maynotte se intrerupe aici, nimic despre ce s-a mai intamplat cu el nu ne mai este furnizat.
Povestea revine peste cativa ani, in Paris, unde sotia raposatului Andre Maynotte are o familie aparent fericita. Are o fiica si un statut social destul de binevazut. Domnul Schwartz isi asuma ingrijirea si educarea unui tanar pe nume Michael pe care si-l doreste ca ginere. Avand in vedere faptul ca baiatul se indragosteste intre timp de Edmee Laber, domnul Schwartz renunta la primul plan si hotareste sa-si casatoreasca fiica cu Lecoq.
Inca doua pesonaje destul de controversate isi fac aparitia in aceasta societate: unul a carui porecla este data de starea sanatatii sale: Trei-Labe, iar celalat un negustor pe numele sau: Bruneau. Trei Labe este pus de catre Lecoq sa-l urmareasca pe Bruneau, avand in vedere ca reprezinta o amenintare pentru el si pentru Hainele Negre, din gruparea din care face parte si el.
In cele din urma apele se limpezesc, Andre Maynote in persoana lui Bruneau(si Trei Labe totodata) este razbunat. Iar cel vinovat, adica Lecoq isi primeste pedeapsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...