elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

9 octombrie 2011

The outsiders - Rezumat


La inceputul romanului, Ponyboy, un membru al bandei Greaser-ilor, pleaca de la cinematografie cand un grup de Sociali sare la el. Cei doi frati mai mari Darry si Sodapop il salveaza. Noaptea urmatoare, Ponyboy impreuna cu prietenii sai Dally si Johnny le cunosc pe Cherry Valance si pe Marcia intr-un cinematrograf.
Ponyboy realizeaza ca Cherry nu seamana cu Socialii pe care ii intalnise el inainte. Greaser-ii le conduc pe cele doua fete acasa, iar Bob Sheldon si Randy Anderson, doi baieti Sociali ii vad si ei cred ca baietii incearca sa le fure prietenele. Cherry si Marcia previn o lupta plecand cu cei doi Sociali.
Cand Ponyboy ajunge tarziu acasa, darry se infurie si-l loveste. Ponyboy fuge de acasa si se intalneste cu Johnny. Cum se plimbau ei prin cartier, dau peste Bob, Randy si alti trei Sociali mai beti cu care au o confruntare. Randy aproape il arunca pe Ponyboy intr-o fantana, iar Johnny este terifiat si-l injunghie mortal pe Bob. Ponyboy si Johnny il gasesc pe Dally, care le da cativa bani si o arma incarcatasi le spune sa se ascunda intr-o biserica parasita. Stau acolo cateva zile.
Cand Dally vine in vizita sa-i vada le marturiseste ca bataile dintre cele doua grupuri rivale s-au amplificat de la moartea lui Bob. Johnny decide sa se predea, dar atunci baietii observa ca biserica era cuprinsa de flacari si cativa copii sunt prinsi inauntrul ei. Cei doi baietii incearca sa-i salveze, dar Johnny este prins de o bucata de cherestea aprinsa, care ii rupe spatele. Dally il salveaza pe Johnny. Ponyboy este aproape nevatamat si isi petrece putin timp in spial. Cand cei doi frati vin sa-l vada, Darry incepe sa planga. In acel moment Ponyboy realizeaza ca Darry tine la el, si era dur cu ponyboy pentru ca isi dorea sa-i ofere un viitor mai bun.
Cei doi il informeaza pe Ponyboy ca Johnny a fost declarat erou pentru salvarea copiilor, dar va fi judecat pentru omor din imprudenta. De asemenea bataia dintre cele doua categori se incheie, Greaser-ii devenind invingatori. Dally si Ponyboy il viziteaza pe Johnny si-l vad cum moare. Dally fuge din spital si jefuieste un magazin. El comite o alta forma de sinucidere. Indreapta un pistol descarcat catre politisti si este ucis. Ponyboy se imbolnaveste si intra in coma pentru aproape o saptamana. In timpul recuperarii el incearca sa se convinga ca Johnny nu este mort si el e singur vinovat al mortii lui Bob.
Cand se intoarce la scoala, notele ii scad dramatic. De asemenea este pe punctul de a ramane corigent la Engleza. Profesorul sau ii propune sa scrie ceva pe o tema decenta pentru a-l trece. Ponyboy decide sa scrie lucrarea la engleza despre evenimentele recente din viata sa. Se dovedeste ca intreg romanul este insasi lucrarea lui Ponyboy. Incepe lucrarea cu aceeasi propozitie cu care incepe si romanul "When I stepped out into the bright sunlight from the darkness of the movie house, I had only two things on my mind: Paul Newman and a ride home...".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...