elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

23 ianuarie 2024

Noi, copiii din Bahnhof Zoo - Rezumat

 


Christiane s-a născut în 1962, la sat. Pe când ea avea șase ani, familia ei se mută la Berlin, în speranța unei vieți și a unei locuințe de vis. Însă aterizează în Gropiusstadt, un cartier dezolant cu blocuri foarte înalte și fără locuri de joacă. Acolo, copiii se simt frustrați de betoane și reguli, așa că fac măgării și umplu lifturile cu excremente.

În familia Christianei, banii nu ajung niciodată. Tatăl rămâne șomer și bea, în așteptarea vreunui noroc. Când bea, devine și violent. În curând, mariajul se destramă. Christiane rămâne cu mama, în timp ce pe sora cea mică o ia la el tatăl. Însă Christiane nu-l înghite nici pe noul prieten al mamei, așa că își caută refugiul în alte cercuri și alte lumi.

Lumea cea nouă a Christianei e Haus der Mitte, un centru pentru tineret al bisericii evanghelice. Pastorul asistă neputincios la transformarea centrului de tineret în club de drogați. Aici, ghidată de o prietenă, Christiane se împrietenește cu tabletele, alcoolul și țigările cu hașiș. La mai puțin de treisprezece ani.

Gașca de la Haus der Mitte merge sâmbăta la discotecă. Sound este, la vremea aceea, cea mai modernă discotecă din Europa. Deși nu are vârstă cerută, de 16 ani, Christiane e înăltuță, frumușică, se strecoară înăuntru fără probleme. Ca ea mai sunt mulți. La discotecă se consumă droguri din greu, este locul în care Christiane trece pe heroină.

În Sound, Christiane îl cunoaște pe Detlev, un adolescent ca și ea, tăcut, frustrat, dependent în ultimul hal. Pentru a-și procura banii de droguri, Detlev se prostituează la Bahnhof Zoo. Cu homosexuali, cu sado-masochiști. Christiane se îndrăgostește de el și vrea neapărat să îl însoțească, în universul lui. Așa că începe să facă strada și se afundă într-un mediu din ce în ce mai degradant.

Și totuși mai e o soluție, la care mama Christianei recurge pentru a o salva. Dar aceasta o lăsăm ca surpriză, pentru cititorul interesat. Cartea a fost ecranizată în 1981, filmul este impresionant. Actrița în rol principal, nemțoaica Natja Brunckhorst, interpretează cu mare artă rolul Christianei F., îngerul-copil prăbușit în iadul drogurilor și al prostituției de la Bahnhof Zoo.

Deși realitatea prezentată în carte este mai veche, actualitatea problemei este înspăimântătoare. Consumul de droguri în rândul minorilor este la ordinea zilei în România, ca și în multe alte țări, favorizat și de ușurința procurării acestora în mediul online.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...