elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

25 ianuarie 2024

Vera Christiane Felscherinow (Christiane F.)

     Vera Christiane Felscherinow (născută la 20 mai 1962) este o actriță și muzician germană, cunoscută în special pentru contribuția ei la cartea autobiografică Christiane F. din 1978 (titlul original: Wir Kinder vom Bahnhof Zoo) și miniseria de film și televiziune bazat pe carte, în care este documentat consumul de droguri în adolescență.

    Felscherinow s-a născut în Hamburg, dar familia ei s-a mutat în Berlinul de Vest când ea era mică. S-au stabilit în Gropiusstadt, un cartier din Neukölln care consta în principal din blocuri de apartamente înalte, unde problemele sociale erau predominante. Tatăl lui Felscherinow a băut frecvent cantități mari de alcool și a fost abuziv față de cele două fiice ale sale, în timp ce mama ei a fost absorbită de o relație extraconjugală. Când avea 12 ani, a început să fumeze hașiș cu un grup de prieteni puțin mai mari la un club local de tineret. Au început treptat să folosească droguri mai puternice, cum ar fi LSD și diferite forme de pastile, iar ea a ajuns să consume heroină. Până la vârsta de 14 ani, era dependentă de heroină și era prostituată, în principal la cea mai mare gară din Berlinul de Vest, la Zoo Bahnhof. În această perioadă, ea a devenit parte dintr-un grup de adolescenți consumatori de droguri și lucrători sexuali de ambele sexe.
    Doi jurnaliști de la revista de știri Stern, Kai Hermann și Horst Rieck, au cunoscut-o pe Felscherinow în 1978 la Berlin, când ea a fost martoră la procesul unui bărbat care plătea minore cu heroină în schimbul sexului. Jurnaliștii au dorit să dezvăluie problema drogurilor în rândul adolescenților din Berlin, care era gravă, dar și înconjurată de tabuuri puternice, și au aranjat un interviu de două ore cu Felscherinow. Cele două ore s-au extins la două luni, întrucât Felscherinow a oferit o descriere aprofundată a vieții ei, precum și a celorlalți adolescenți, în Berlinul de Vest în anii 1970. 
    Ulterior, jurnaliștii au publicat o serie de articole despre consumul ei de heroină în Stern, pe baza interviurilor înregistrate pe bandă cu Felscherinow. În 1979, editura Stern a publicat o carte bazată pe interviuri, Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. Cartea prezintă viața lui Felscherinow din 1975 până în 1978, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, și înfățișează câțiva dintre prietenii lui Felscherinow, împreună cu alți consumatori de droguri, precum și scene din locații tipice ale scenei de droguri din Berlin la acea vreme. Narațiunea cărții este la persoana întâi, din punctul de vedere al lui Felscherinow, dar a fost scrisă de jurnaliștii care funcționează ca scriitori fantomă.  
    Alții, cum ar fi mama lui Felscherinow și diverse persoane care au asistat la escaladarea situației drogurilor din Berlin, la acea vreme, au contribuit și ei la carte.  
    Numărul britanic al cărții a fost lansat de Corgi la 21 august 1981 sub titlul H. Autobiography of a Child Prostitute and Heroin Addict și a fost tradus de Susanne Flatauer.  
    Prima ediție americană a cărții a fost lansată de Bantam în 1982 sub titlul Christiane F.: Autobiography of a Girl of the Streets and Heroin Addict, tradus tot de Susanne Flatauer.  
    Din octombrie 2013, Felscherinow continuă să primească plăți lunare de redevențe de 2.000 EUR (2.720 USD) pentru cartea Christiane F. În 2013, o nouă traducere de Christina Cartwright a fost publicată de Zest Books of San Francisco sub titlul Zoo Station.

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...