elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

13 ianuarie 2010

Adam si Eva - Rezumatul romanului



Romanul trateaza mitul reincarnarii, conform caruia sufletului omului isi alege un trup de 7 ori pana va ajunge la purificare. Toata aceasta purificare constra, in romanul lui Rebreanu, in gasirea sufletului pereche, adica implinirea pe parte sentimentala.
Romanul debuteaza cu „Inceputul” si se termina cu „Sfarsitul”, doua capitole care dezvaluie intriga si deznodamantul. Pe langa cele doua capitole, cel introductiv si cel final, romanul mai cuprinde inca 7 capitole, fiecare dintre ele purtand un nume de fata.

Primele 6 capitole prezinta o poveste de dragoste care nu are parte de un final fericit, iar cel de-al 7 capitol, la randul lui prizinta o poveste de dragoste care desi e foarte frumoasa, are parte tot de un sfarsit tragic. Cele 7 povesti apartin de fapt aceluiasi cuplu, care cauta fericirea, desi se apropie foarte mult unul de celalalt nu reusesc sa ramana impreuna. In ultima viata le este permis sa se apropie, dar nici aici nu au parte de fericire eterna.
Desi nu se cunosc si nu stiu niciunul de existenta celuilalt ei se cauta intotdeauna, iar cand sunt la un pas soarta ii pedepseste despartindu-i din nou.
El este pe rand barbatul din cele 7 povesti: Mahavira, Unamonu, Gungunum, Axius, Adeodatus, Gaston si Toma Novac, iar ea este visul lui : Navamalika, Isit, Hamma, Servilia, Maria, Yvonne si Ileana.
Desi simt atractia de fiecare data, le este dat sa se intalneasca in imprejurari foarte periculoase care ii pune in situatii limita. Atractia ramane vie, insa imaginile si imprejurarile in care cei doi se cunoscusera in cealelalte viati le raman necunoscute. Ei sufera de un fel de amnezie. Isi amintesc de locurile in care traisera in trecut, insa nu realizeaza ce reprezinta acele lucruri pentru ei, si astfel ajung sa trateze aceste lucruri cu indiferenta.
Iubirea lor nu ajunge la implinire in niciuna din cele 6 vieti, viata unuia dintre ei fiind curmata crunt. Nici chiar in cea de-a 7 viata nu au parte de o fericire deplina, desi reusesc sa se intalneasca si sa-si vorbeasca, faptul ca ea avea un sot foarte gelos pe care nu-l putea parasi usor ii pune in dificultate si in situatia de a-si ascunde relatia si isi asuma riscul de a fii prinsi intr-o buna zi. De ceea ce se temeau nu scapa, fiind prinsi de sot, el, Tom Novac este impuscat de 4 ori. Rana este mult prea grava pentru a putea fii vindecata si va muri, insa nu inainte de a-si aduce aminte de cele 7 vieti. Pe cat de palpitante, pe atat de frumoase si pline de speranta par cele 7 povesti.
In toate vietile, Toma Novac reprezinta barbatul cult, caruia norocul ii surade, dar uneori nici chiar norocul nu-l poate salva de faptele lui. Ileana reprezinta idealul feminin. Ea este foarte frumoasa in fiecare dintre povesti, poate chiar mult prea frumoasa, ceea ce duce la atragerea nenorocirilor.
Liviu Rebreanu este un mare scriitor care reuseste sa creeze o atmosfera pe cat de feerica pe atat de realista.

7 comentarii:

  1. Cu adevarat folositor daca nu cititi romanul.O varianta excelenta deoarece este redat romanul foarte clar in doar cateva randuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu adevarat NEFOLOSITOR daca nu cititi romanul. Rezumatul e ok, dar parerea mea e ca romanul merita citit.

    RăspundețiȘtergere
  3. "care nu au parte de un final fericit

    RăspundețiȘtergere
  4. e bine si foarte bine sa citesti romanul, se vede ca este foarte interesant merita citit chiar din rezumat se vede eu am inceput al citi

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca te-am determinat sa-l citesti, prin scurtul rezumat pe care l-am facut:)
    poate revii si dupa ce-l citesti sa ne zici daca ti-a placut

    RăspundețiȘtergere
  6. Pacat ca scrisul e atat de roz si trebuie sa selectez tot textul ca sa citesc

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...