20 mai 2011

Concert din muzica de Bach - Rezumat

Concert de muzica de Bach prezinta imaginea burgheziei tinere românesti, dezvaluind deficientele ei, precum snobismul si parvenitismul. Nu sunt actiuni propriu-zise, ci mai mult comentarii si analize. In roman este prezentata soarta a trei grupuri principale: familia Elenei Draganescu-Hallipa, casa printului Mazentiu si cea a profesorului Rim. Tema principala în jurul careia graviteaza existenta personajelor este pregatirea unui concert de muzica, concertul oferit de doamna Elena Draganescu familiei, rudelor si prietenilor. Acest concert este un eveniment muzical dar care de fapt este pretextul unei reuniuni mondene a familiei.
In timpul acestor pregatiri se vor hotarâ destinele personajelor: începutul iubirii dintre Elena Draganescu si muzicianul Victor Marcian, sunt urmarite eforturile de parvenire a "fainaresei" Ada Razu, casatorita cu printul Maxentiu.
Dar de fapt Ada Razu este atras de farmecul lui Lica Trubaduru, dar si de ascensiunea politica si materiala a acestuia. Profesorul Rim este casatorit cu Lina, care avusese în tinerete legaturi cu Lica Trubadurul. Copilul nascut din aceasta legatura, Sia, o fata urâta, greoaie, stângace, este prezentat ca fala lui Lica Trubaduru si o mama necunoscuta. In tot cursul romanului se insista asupra eforturilor personajelor ca familia sa para, din exterior, nealterata, cu toate ca fiecare dintre ei stiu originile obscure ale unor snobi (Ada Razu, Maxentiu), pacatele morale (Lina, Lica Trubaduru), relatiile dubioase dintre personaje, filiatii, personaje grotesti si patologice (gemenii Mika-Le, Rim). Personajele se prezinta cu o imagine dubla: exterioara (masca) pentru aparente si lumea interioara stratificata. Scriitoarea descrie atât suferintele fizice (tuberculoza lui Maxentiu) cât si suferintele morale ale personajelor. Concertul este precedat de înmormântarea Siei, la care personajele se întâlnesc în fata mortii, fiecare cu gândurile si preocuparile lui. Personajele sunt supuse unei adânci analize ale constiintei. Tehnica portretistica este moderna - un personaj prezentat cu multiple si variate imagini. Acelasi personaj are multiple ipostaze în functie de situatia în care se afla si de oamenii cu care vine în legatura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...