elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

27 mai 2011

Rodica Ojog-Brasoveanu

Rodica Ojog-Braşoveanu (n. 28 august 1939, Bucureşti, d. 2 septembrie 2002) a fost o scriitoare de romane poliţiste din România.
S-a născut în Bucureşti; tatăl ei a fost avocat. A urmat primele clase la şcoala „Maison des Français” şi a continuat studiile la liceul „Domniţa Ileana” (azi „Eminescu”). În 1955 a început cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, dar a fost exmatriculată în 1956 din motive politice. După un an de muncă necalificată la fabrica de medicamente „Galenica”, regimul comunist i-a permis reluarea studiilor de drept la Iaşi. După terminarea studiilor de drept a început să profeseze avocatura.

În 1969 a debutat cu un scenariu la televiziune, iar primul roman poliţist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistenţa soţului ei, actorul Cosma Braşoveanu, şi l-a publicat în 1971 la editura „Albatros”, colecţia „Aventura”. În urma succesului publicistic a renunţat la avocatură, după şapte ani de practică, şi s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declaraţii, a publicat 35 de romane, în majoritate poliţiste, dar şi câteva istorice şi unul ştiinţifico-fantastic.
A fost, incontestabil, marea doamnă a romanului românesc, dar, la o atentă şi savuroasă recitire a operei sale constatăm reale calităţi de scriitoare de literatură psihologică. Primul televizor şi l-a cumpărat în 1990, pentru a putea urmări evenimentele din Piaţa Universităţii. Până atunci nici nu a vrut sa audă de un asemenea aparat, considerând că "televizorul omoară conversaţia".
Din punct de vedere stilistic, romanele din seria istorică sunt absolut unice, limbajul folosit coborând direct din autentice cronici. De remarcat dozarea de mare fineţe a arhaismelor, astfel încât lectura oferă delicii intelectuale autentice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...