elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

17 iunie 2009

Enigma Otiliei - Rezumatul romanului

Felix Sima, un tânar de 18 ani, vine în Bucuresti la unchiul sau Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de medicina.Ajuns la adresa indicata Otilia, pupila batranului, îl invita în casa unde cunoste membrii familiei: matusa Aglae,unchiul Simion si copiii acestora Titi., Aurica , Olimpia, ginerele Stanica Ratiu precum si prietenul de familie Leonida Pascalopol.
A doua zi Otilia îi arata locuinta, el remarca felul jucaus al fetei si este surprins cand gaseste o scrisoare adresata acesteia, pe numele Otilia Marculescu.
Fata este ravnita de Leonida Pascalopol si invidiata de toti membrii familiei Tulea. Felix, curios de enigma numelui Marculescu descopera soarta Otiliei care nu este cu mult diferita de a sa. Fata a ramas orfana de mica si este crescuta de tatal sau vitreg, mos Costache. Pascalopol a cunoscut-o pe mama Otiliei si de atunci i-a ajutat foarte mult, Otilia purtandu-i o stima deosebita. Rugat de Aglae, Felix îl mediteaza pe Titi care a ramas corigent, si in aceste imprejurari sora sa Aurica se ataseaza de tanar. El, însa, se simte tot mai atras de Otilia pe care o admira si cu care petrece din ce în ce mai mult timp.
Vede însa în Pascalopol un rival. La începutul lunii august, Olimpia, cel mai mare copil al Aglaei îsi face aparitia acasa împreuna cu Stanica, concubinul ei, cu care are un copil. Simion nu-si recunoaste fiica si refuza sa-i dea o casa de locuit si zestrea sa. Stanica, prin minciuni si scrisori adresate domnului Pascalopol cum ca se împusca, reuseste sa strânga ceva bani de la toti si sa-l înduplece pe Simion cu motivarea ca mai are câteva luni de trait, sa-i dea zestrea Olimpiei. La invitatia lui Pascalopol, Felix si Otilia se duc la mosia acestuia, unde tinerii profita de timpul petrecut impreuna, iar dupa doua saptamâni revin acasa. Între timp, fiul Olimpiei si al lui Stanica, Aurel Ratiu, moare, iar tatal înduiosat îi publica în ziar decesul amintind toate rudele, în speranta de a obtine cât mai mult sprijin financiar. Stanica este interesat de averea lui mos Costache si în acest scop îl aduce pe un oarecare doctor Vasiliade pentru a-i pune diagnosticul ca este bolnav. Singurul care descopera planul este Pascalopol, si-l avertizeaza pe batrân. Între Felix si Otilia se cladeste o relatie de profunda prietenie si atasament. Felix îi marturiseste iubirea, iar Otilia pare si ea înduiosata, însa priveste totul în mod copilaresc. Grija sa pentru Felix pare mai mult a unei surori. Rusinat, Felix îsi pune pe hârtie toate sentimentele sale, trimitandu-i Otilei scrisoarea, însa ea nu-i da nici un raspuns.
Într-un moment de gelozie, Felix o roaga pe Otilia sa nu se mai întâlneasca cu Pascalopol, însa tot el, invitat de acesta la el acasa, îsi da seama de greseala facuta fata de Otilia. În casa discutiile despre adoptia Otiliei de catre mos Costache declanseaza un nou val cu scandaluri din partea Aglaei. În cele din urma fata îi cere lui mos Costache sa nu întocmeasca formalitatile de adoptie si pleaca cu Pascalopol la mosie, spre surprinderea lui Felix, care ramâne dezamagit. El se refugiaza în bratele unei curtezane Georgeta.
Felix are ocazia sa-l cunoasca pe Weissmann, un coleg de facultate care-i trezeste pasiuni nebanuite pentru poezie. Discutiile avute cu acesta îi dezvaluie situatia materiala dificila a studentului, dar si spiritul practic al acestuia, care face injectii si consulta diferite persoane pentru a-si întretine fratii si surorile. Cina la restaurantul domnului Iorgu în cinstea aniversarii fiicei sale minore îi reunesc la aceeasi masa pe Georgeta cu generalul, pe Stanica, Olimpia, Aglae, Titi, Felix si mos Costache.
Aglae pare foarte interesata de viitorul fiicei celor doua gazele în speranta ca o va casatori cu Titi, în timp ce Felix se simte din ce în ce mai jignit de purtarile Georgetei. La început, dupa o usoara criza, familia Tulea ignora purtarile lui Simion, care începuse sa aiureze, însa vazând ca situatia devine insuportabila, Aglae ajutata de Stanica si de Weissmann îl duc la un sanatoriu. Titi se afla în centrul atentiei pentru Aglae care urmareste sa-l însoare cât mai bine spre dezamagirea Aurichii si a Olimpiei. O nepoata a sa de 16 ani pe nume Lili îsi manifesta dorinta de a se casatori, iar Stanica îl recomanda tatalui acesteia pe Felix Sima, în special pentru ca dorea a aduce în rândurile familiei sale si oameni culti.
Felix viseaza ca Otilia cânta la pian, însa spre surprinderea sa totul pare a fi realitate. Revazându-se, cei doi povestesc îndelung, în timp ce Felix se simte tot mai atras de Otilia si de schimbarea acesteia. Mos Costache are planurile sale cu cei doi tineri începând sa adune materiale de constructii pentru o casa unde cei doi, Felix si Otilia aveau sa stea dupa moartea sa.
Stanica îi face cunostinta lui Felix cu Lili spre supararea lui Titi care este atras de fata si nu întelege de ce toate sunt atrase de baiatul doctorului Sima. Din cauza unei usoare insolatii si a efortului, mos Costache are un atac, în urma caruia toata familia Tulea îsi petrece doua zile în casa batrânului ignorând boala acestuia.
Pascalopol aduce un doctor avizat, profesor la universitate, care recomanda multa liniste si odihna bolnavului. Mos Costache se însanatoseste si îi alunga din casa pe toti cei din familia Tulea fiind de acord cu propunerea lui Pascalopol de a deschide un cont în banca pe numele Otiliei cu suma de 300000 lei, însa nu-i da banii, încrezându-se în sanatatea sa. Mosierul deschide contul si depune în el 100000 lei pe numele Otiliei.
Dupa infarct mos Costache devine din ce în ce mai speriat de moarte, la aceasta contribuind si Stanica care îi povestea tot felul de nenorociri. Consulta diferiti doctori, urmeaza chiar un tratament chetuind bani pe medicamente si invita si preotii sa-i sfinteasca casa. Vinde apoi anumite imobile si aduce în casa o menajera pe nume Paulina, dar care nu sta mult pentru ca batrânul îi descopera interesul fata de averea sa.
Aurica se spovedeste preotului Suica, marturisindu-i dorinta de a se casatori cu un evreu si anume cu Weissemann, iar Stanica o îndeamna pe Otilia sa-l convinga pe Felix sa se casatoreasca cu Lili. Mos Costache ii daruieste lui Pascalopol 100000 lei pentru Otilia. Stanica, dupa indelungi cautari afla locul unde sunt ascunsi banii si-l jefuieste. Mos Costache este surprins de atac si în urma efortului moare.
Stanica divorteaza de Olimpia si se casatoreste cu Georgeta, iar apoi intra în politica. Otilia se casatoreste cu Pascalopol si pleaca impreuna la Paris. Felix, cu ocazia razboiului, devine doctor, apoi profesor universitar si se casatoreste bine intrând în cercuri înalte. Se întâlneste întâmplator cu Pascalopol pe tren si afla ca acesta a divortat de Otilia, fiind acum casatorita cu un om bogat din Buenos Aires. Fotografia aratata nu mai aduce nimic din ceea ce era odinioara Otilia.
Amintirile acelei idile se naruiesc în cuvintele lui mos Costache: "Aici nu sta nimeni".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai populare postari din ultima saptamana...