elefant.ro

Postare prezentată

Invitatie la vals - Citate

"Nu mai am putere sa vreau." "Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa t...

30 iunie 2009

Mara - Rezumatul romanului


Mara este o femeie rămasă văduvă cu doi copii pe nume Persida şi Trică, pe care îi iubea nespus de mult şi pentru care era capabilă să facă orice pentru a-i vedea sănătoşi şi fericiţi, într-un cuvânt pentru a le fi cât mai bine. strângea bani zi de zi pentru ei doi şi pentru înmormântare. Dorea mereu ca fata ei să fie deosebită şi băiatul la fel. pe fată vroia s-o trimită la mănăstire să fie bine educată, ea simţind că nu-i va putea da o bună educatie de una singură, iar pe băiat voia să-l facă ucenic, calfă la casa lui Bocioacă.

Maica Aegidia era foarte respectată de Mara şi de aceea şi-a lăsat fiica în seama ei, la o mănăstire cu o reputaţie foarte bună. cu timpul Persida s-a ataşat mult de maica Aegidia şi maica de faţa, atat de mult încât se poate spune că Persida era preferata maicii. Maica o ajuta pe Mara cu bani pentru că femeia să aibă bani pentru Trica, acesta din urmă învaţă la scoală. la şcoala Trică se cam bătea cu cei pe care nu-i suferea, acesta fiind cazul în care a luat bătaie de la un băiat mai mare ca el.
Persida aflând de cele petrecute a ieşit fără permisiune de la mănăstire şi a plecat cu Trică pe Mureşul învolburat de erau să moară amândoi şi mama lor de spaimă şi maica Aegidia de ruşine, dar totul s-a terminat cu bine, copiii fiind salvat. în primăvara un geam al mănăstirii s-a spart din pricina vântului puternic, iar în acel moment Natl a zărit-o pe Persida la geam şi a rămaş încremenit. din acel moment viaţa amândurora cunoştea o întorsătură radicală. din acea clipa Natl nu şi-o mai putea scoate din minte pe Persida ce-i parea mai frumoasă ca o zână, iar Persida simţea că în sufletul ei se petrece ceva cu totul diferit, nu putea să-şi scoată din minte chipul zărit printre cioburile ferstrei sparte.
Pe Trică l-au trimis ucenic la casa lui Claici, iar în apropiera nunţii Milenei Mara şi Persida s-au dus in vizita la Trică.
tocmai în aceste zile Natl îşi începea cei doi ani de calatorie, şi că din întâmplare se întâlneşte cu Persida la nunta lui Munteanu cu Milena. aici el o găseşte pe Persida la braţ cu un anume Codreanu ce-i cam facea ochi dulci Persidei.
Cei doi au fost in sinea lor fericiţi petrru că s-au vazut şi acest lucru devenea din ce în ce mai evident.
Persida urma să se mărite cu Pavel Codreanu dar îl refuză fapt care l-a facut pe Codreanu să se însoare cu alta.
Persida îl iubea pe Natl dar ea nu voia să recunoască, reprimându-si acest sentiment din rasputeri. Natl se întoarse acasă, dar cu 6 luni înainte să i se termine cei doi ani de călătorie. acest lucru putea fi trecut cu vederea de catre Hubar şi partenerii săi, dar cum Bocioacă află că Natl se ţine după Persida, acest lucru chinuindu-l pe Bocioacă deoarece ţinea mult la Persida, nu mai trecu cele 6 luni cu vederea, aşa că Natl fu nevoit să mai petreacă alte luni departe de familia lui. totul era pregătit ca Natl să devină stăpân, dar Bocioacă uitându-se prin cartea lui de calatorie a vazut că Natl a petrecut mai mult timp hai hui decat muncind pe la măcelari.
Hubar se simţea ruşinat de fapta fiului său şi căuta mereu să-i spună ceva, până în ziua când a venit în măcelărie să-l mustre şi-l gaseşte la lucru cu un cutit in mana.
în clipa când a vrut să se năpustească asupra lui Natl acesta din urmă şi-a aruncat cutiţul din mănă şi l-a impins pe Hubar pentru a nu fi pălmuit, dar Hubar a căzut şi s-a lovit. totul a fost interpretat de o calfă care se afla acolo, precum Natl ar fi vrut sa-l omoare pe Hubar. singura care nu a crezut acest lucru a fost Persida care nu putea crede astfel de lucruri despre omul pe care-l iubea. astfel ea a început să se întâlnească, pe ascuns cu Natl, doar în prezenţa lui Bandi, singurul în care avea incredere Persida.
Natl şi Persida s-au cununat pe ascuns cu ajutorul lui Trica şi a lui Codrenu, care nu o putea refuza pe Persida, şi au plecat împreună la Viena unde pentru câteva luni s-au simţit bine, cu toate că Persida ducea dorul casei fiind printre straini,dar se simţea bine ştiind că Natl o iubeşte şi ea îl iubeşte pe el.
totul până într-o zi când sosi o scrisoare de la Trica în care Mara îşi ierta fiica şi o chema indirect acasă.
Natl se sperie de această scrisoare şi începe să faca tot posibilul pentru a se întoarce acasă. In cele din urmă ei doreau să se întoarcă acasă unde Persida era asteptată de Mara şi de Trica, dar Natl nu era asteptat decat de mama lui, cu tatal fiind de mult certat.

Natl s-a vazut cu Burdea apoi acesta din urma facandu-i o vizita Persidei, care era amărâtă şi cu ochii învineţiţi după ce Natl o bătu. acest lucru , bătaia nu o putu înghiţi Persida şi hotărî însfârşit să plece înapoi acasă, dar împreună cu soţul ei. au luat cârciuma din spatele Sărăriei cu toate că la început le-a fost foarte greu, dar Persida îşi dădea toată silinţa ca totul să fie cât mai bine pentru amândoi. Natl era iscodit de Oncea şi de Hubaroaie s-o lase pe Persida ,s-o îndepărteze de el aşa cum s-o pricepe mai bine. aşa că Natl o lasă numai pe Persida să muncească pe când el părea mai mult a oaspete decât a stăpân.
Trică muncea acum la casa lui Bocioacă de unde mai de demult fusese alungat.
acum era însă foarte bine pentru el deoarece era mâna dreaptă a lui Bocioaca şi o însoţea pretutindeni pe Marta, soţia lui Bocioacă şi mamă a unei fete de 12 ani.
Atât de mult a stat Trica pe langă ea încât au ajuns să se sărute şi să se îmbrăţişeze pe la spatele lui Bocioaca fără ca acesta să-şi dea seama de ce se întâmplă. atât de mult îl preţuiau pe Trică încât Persida şi Bocioacă l-au răscumpărat cu bani mulţi pentru a nu fi luat la război. Natl nu mai poate suporta despărţirea de părinţi, de avere, de o viaţă bună şi plină de huzur şi o bate pe Persida dispreţuind-o pe zi ce trece mai mult. Persida nu mai suporta beţiile şi nebunia jocului de cărţi în care căzuse Natl, nici bătăile sau vorbele şi insultele la care era supusă, motiv pentru care îl părăseşte şi se duce să trăiască împerună cu mama ei ce o primeşte cu braţele deschise.
Trica aflând că nu Mara i-a plătit răscumpărarea, ci Bocioacă se decide să se înroleze în armata pentru a-i putea plăti lui Bocioacă banii pentru rascmparare.
Persida se întoarce acasă la soţul ei, urmând ca peste câteva zile saă se nască fiul Persidei şi a lui Natl. în ziua aceea a venit şi Mara la Persida.
Au hotărât apoi să facă tot ce le va sta in putintă ca Natl să se împace cu părinţii săi, ca maica Aegidia să fie naşa copilului.
Hubăroaie si Hubar în principal l-au iertat pe Natl şi au venit să-şi vadă nepotul. Hubăr era însă nemulţumit din pricina faptului că nepotul sau e nelegitim, dar se linişti atunci când află că este legitim, că Natl si Persida sunt cununaţi. Mara nu se prea împacă cu gandul că nepotul său este botezat în catolicism dar se mulţumea să-l ştie sănătos. cu toate pregătirile pentru botez, Bandi fusese parcă uitat de Persida si de toti (Bandi era fiul nelegitim a lui Hubar cu Reghina),si parcă nu mai putea sta în preajma lor cât timp era Hubăr printre ei, el urându-l pe Hubăr. Trică s-a intors de la război rănit la sold, dar schimbat la caracter, era chiar bărbierit şi pieptănat, iar in vocea lui se putea citi hotărârea şi maturizarea. era Mara tare fericită să-si vadă iar amândoi copii la un loc. peste putin timp Natl şi Trică au devenit maieştri cu ajutorul lui Oncea şi a lui Bocioacă ce au închis un ochi în faţa lipsei lor de experienţă.
Deci Persida urma să se mute în casa lui Hubăr iar birtul rămânea dupa voia ei lui Bandi la care tinea foarte mult.
dar Hubar s-a oferit să-l ia cu el într-o călătorie la Pesta, la Viena. Bandi acceptă această călătorie numai pentru că Persida i-o cerea, numai de dragul ei. aflaţi singuri în cârciuma din Sărărie, Bandi şi tatăl său, Hubăr au inceput să discute despre calatorie.
Discuţia a divagat până când Bandi l-a pus pe Hubăr să recunoască faptul că îi este tată.
Hubăr nu mai avea de ales aşa că a recunoscut fără ocolişuri, iar în acele clipe Bandi, parcă înnebunit se năpusteşte la pieptul tatălui său şi-l loveşte până ce-l omorî, apoi izbucnind în râs. Persida intră peste ei şi-l vede pe Hubăr întins pe jos şi pe Bandi râzând în liniştea ce-i învăluia. Mara este o "Muiere mare , spătoasă, greoaie şi cu obrajii bătuţi de soare, de ploi şi de vânt”, este personajul principal al operei, deşi ea apare în roamn mai puţin decât copii ei. Persida este fiica Marei, ea fiind "Înaltă , lată-n umeri , plină, rotundă şi cu toate acestea subţirică s-o frângi de mijloc, iar fata ei ca luna plină, curată ca floare de cireşi si albă de o albeaţă prin care numai din când în când străbate, abia văzut, un fel de rumeneală".
Trică este fiul Marei şi fratele Persidei.
Bandi este fiul lui Hubăr pe care îl omoară în final, deoarece Bandi nu era sănătos din punct de vedere mental.
Natl este fiul unui măcelar bogat.
Mediul în care acţionează eroii din romanul Mara se situează din punct de vedere social, în lumea târgurilor transilvănene , Lipova, Radna, Arad, legate între ele prin podul arendat de Mara. Prezentat în spiritul romanului realist, mediul este descris în amănunţime şi în pitorescul generat de precizia descrierii, de cantitatea de viaţă pe care acesta o conţine , şi nu de figurile de stil.

7 comentarii:

  1. Este prea lung rezumatul eu l-as vrea mai scurt !!!!!! Totusi este bun dar ar fi mai bn povestire decat rezumat . Va rog faceti-l mai scurt rezumatul deoarece rezumatul este scurt nu lung ca povestirea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost una dintre cartile mele preferate asa ca am avut multe idei de pus in scris, si in plus este o adevarata capodopera a literaturii romanesti.

      Ștergere
    2. Este foarte bun rezumatul.La ce carte groasa era,rezumatul este foarte scurt!!multumesc mult:**

      Ștergere
    3. Multumesc frumos! Este foarte bun rezumatul. Am citit si eu cartea cu ceva timp si acum, cand imi trebuie pt scoala, erau unele momente pe care le uitasem.

      Ștergere
  2. Ms mult si mie imi trebuia pt scoala

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc dar este foarte lung si nu imi place cum ai scris ai uitat sa scrii cu litere mari si nu prea puneai punct nu iti voi da nici o steluta

    RăspundețiȘtergere

Cele mai populare postari din ultima saptamana...